Članak

Prevoz tijela u dekama

22. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku 1992. pročitan je iskaz svjedoka koji je ispričao kako je prevezao tri tijela Bošnjaka koji su bili zatočeni u školi.

This post is also available in: English

U iskazu je svjedok Mirko Aškraba, koji je preminuo prije više od godinu, naveo da je “vjerovatno u augustu 1992. godine”, po naređenju pretpostavljenog Radojice Đakovića, vojnim kamionom “tam 150” prevezao tri tijela iz Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

“Sedam do deset vojnika mi je reklo da kamion sa ceradom primaknem što je više moguće školi. Nisam izlazio iz auta, ali sam na retrovizoru vidio kako unose tri tovara u dekama. Kasnije sam saznao da su to bila mrtva tijela”, pročitano je iz iskaza Aškrabe.

On je naveo da ne zna čija su to tijela bila, osim da je riječ o Bošnjacima koji su tu bili. Kazao je i da ne zna ko je sahranio tijela, kao i da ne zna ništa o hapšenjima Bošnjaka u Kalinoviku.

Za zločine počinjene u Kalinoviku, sudi se Zoranu i Marinku Bjelici, te Novici Tripkoviću. Oni se terete da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Na ovom ročištu, Tužilaštvo BiH je počelo da ulaže materijalne dokaze, ali je ročište prekinuto jer je pozlilo optuženom Marinku Bjelici, te je Hitna pomoć intervenisala.

Suđenje se nastavlja 29. oktobra.   

Džana Brkanić


This post is also available in: English