Članak

Krici i jauci Bošnjaka u Uzamnici

22. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju Goranu Popoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane ispričao je da je u vojnoj kasarni Uzamnica 1992. godine slušao krike i jauke Bošnjaka koji su bili u jednom od hangara.

This post is also available in: English

Srđan Vučićević, nekadašnji stražar u kasarni Uzamnica, kazao je da misli da je policija privodila Bošnjake u Uzamnicu, a da ih je zlostavljao Milan Lukić zajedno sa njegovim “Osvetnicima”.

“Slušao sam krike, jauke tih ljudi, bilo je vidnih povreda i modrica na njima”, rekao je Vučićević, koji je bio stražar u kasarni od juna do decembra 1992. godine.

Naglasio je da nije vidio dovođenja Bošnjaka, ali tvrdi da ih je zatekao u hangaru kasarne kada je došao.

“Jedan dio ljudi sam zatekao, oko 20-ak. Bilo je žena, djece i muškaraca. Koliko se sjećam, bile su dvije curice, to su mi bile komšinice, poznavao sam im majku”, kazao je Vučićević.

U kasarni Uzamnica svjedok je, kako je rekao, upoznao optuženog, kojeg je u sudnici prepoznao. Prema svjedoku, zajedno sa još nekoliko stražara i optuženim napustio je kasarnu u decembru 1992. godine.

“Jedno veče došao je Milan Lukić sa svojim ‘Osvetnicima’. Ja sam lično bio na kapiji. Stvarno nismo dali da uđu, i sutradan smo tražili da idemo iz kasarne. Otišli smo na Donju Lijesku u brigadu”, kazao je Vučićević.

Brigadu je svjedok, kako je rekao, napustio u junu 1993. godine, a optuženi je ostao.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana Popovića da je, kao stražar u logoru Uzamnica, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju i mučenju te seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena.

Na pitanje Odbrane svjedok je odgovorio da nije čuo da je u Uzamnici bilo seksualnog zlostavljanja žena i muškaraca.

“U nekoliko navrata ja sam s tim narodom pričao. Nurko Dervišević mi je pričao da ga je Milan zlostavljao i maltretirao”, kazao je svjedok.

Na upit Odbrane da li je optuženi zlostavljao Derviševića, svjedok je odgovorio negativno.

Haški tribunal je 2012. godine osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu, među kojima je i premlaćivanje bošnjačkih muškaraca u logoru Uzamnica. Lukić je bio optužen da je bio vođa paravojne jedinice “Osvetnici” ili “Beli orlovi”. 

Mihajlo Jelisavčić, drugi svjedok Odbrane na ovom suđenju, govorio je da je čuo o napadima muslimanskih snaga na srpska sela, te da se ne sjeća da li je bio veći napad na muslimansko stanovništvo u Višegradu.

Suđenje se nastavlja 29. oktobra.

Albina Sorguč


This post is also available in: English