Članak

Krivične prijave protiv zatvorenika “Viktor Bubnja”

21. Oktobra 2014.00:00
Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile, optuženog za zločin počinjen u Sarajevu, uložila je krivične prijave kojima dokazuje da je protiv pritvorenika Vojnog zatvora vođen krivični postupak.

This post is also available in: English

Među 37 materijalnih dokaza koje je uložio Emir Kapidžić, branilac optuženog Vintile, nalaze se i krivične prijave protiv osoba koje su 1992. godine bile pritvorene u Vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”.

Odbrana je prezentovala više krivičnih prijava Okružnog vojnog suda u Sarajevu, a među njima je i prijava protiv Branka Eleza.

“U ovom krivičnom predmetu se, pored presude i zapisnika o glavnom pretresu, nalazi i rješenje o određivanju pritvora. Ovim dokazujemo da je protiv svjedoka Eleza vođen krivični postupak, da mu je određen pritvor i da je zbog toga bio u vojnom pritvoru”, rekao je branilac Kapidžić.

Vintila je optužen zajedno sa Ramizom Avdovićem za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu. Tužilaštvo BiH smatra da su civili protivpravno zatvarani u ove objekte, gdje su bili izloženi patnji i mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Odbrana drugooptuženog uložila je i dokaze o vojnoj evidenciji za neke od svjedoka, te dopis Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu o osobama protiv kojih je tokom 1992. vođen krivični postupak.

“Ulažemo i dopis Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se potvrđuje da Vintila nije imao zaduženja policijske uniforme i vojnih čizama. Dakle, nije evidentirano da je on ikada zadužio tu opremu”, kazao je Kapidžić.

Osim ovih dokaza, Odbrana je uložila i zapisnik Državne komisije za kontrolu nezakonitog postupanja policije i Teritorijalne odbrane (TO), te više odobrenja za posjete “Viktor Bubnju” koja su izdata novinarskim ekipama.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra, saslušanjem dva svjedoka optuženog Vintile.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English