Članak

Bošnjaci krivi za rat u Foči

21. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, ratni predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Foča kazao je da su Bošnjaci krivi za izbijanje rata u tom gradu.

This post is also available in: English

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, Radojica Mlađenović je kazao da politički predstavnici Bošnjaka u Foči u aprilu 1992. godine nisu pristali na implementaciju dogovora kojim je mogao biti očuvan mir na području opštine.

“Muslimanska strana je počela prva s dejstvima u gradu i njihovi predstavnici se nisu htjeli uopšte izjasniti da li odustaju ili prihvataju dogovor, pa su se zatim dejstva intenzivirala”, rekao je Mlađenović, navodeći da su Bošnjaci pucali i po crkvi u Foči.  

Prema iskazu svjedoka, Bošnjaci su napustili Foču svojom voljom, idući za svojim rukovodstvom i uvidjevši da će biti vojnički poraženi.

“Nakon toga, Izvršni odbor je dao preporuku da se zapečate svi srpski i muslimanski stanovi i da to onda civilna i vojna policija prati”, kazao je Mlađenović.

Odgovarajući na unakrsna pitanja tužilaca, Mlađenović je rekao da je čuo da su u maju i junu 1992. Bošnjaci zadržavani u prostorijama Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Foči.

“Pretpostavljam da su držani protiv svoje volje. Mislim da je vršena istraga u tim mjesecima jesu li imali oružje i jesu li se bavili poslovima nabavke oružja. U prvom periodu, kraćem, kada su vršena ispitivanja, mislim da je Zavod bio pod kontrolom lokalne vojne strukture Teritorijalne odbrane, a kasnije je to preuzelo Ministarstvo pravde”, posvjedočio je Mlađenović.

Mlađenović je rekao da u KPZ Foča nikada nije ulazio, ali da je kasnije čuo da je bilo maltretiranja ljudi. “Jedino što nisam mogao da shvatim u tim izjavama su navodi da su ljudi tučeni bejzbol palicama, jer je nemoguće da je tada u Foči bilo takvih palica”, dodao je on.

Na pitanje tužiteljice jesu li svi nesrbi prognani s područja opštine Foča, te da je i naziv grada promijenjen u Srbinje kako bi reflektirao novu situaciju, svjedok je odgovorio da to nije tačno, te da su neki Bošnjaci i Hrvati ostali, kao i da on nije bio za promjenu naziva grada.

Mlađenović je svjedočio na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je optužen za progon nesrba s opština pod srpskom kontrolom, među kojima je i Foča. Mladić je optužen i za genocid, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu je Mladićeva Odbrana počela s ispitivanjem Tomislava Savkića, koji je 1993. bio komandant 1. pješadijskog bataljona VRS-a u Milićima, a zatim predsjednik Skupštine opštine Milići.

Savkić je rekao da je u aprilu 1992. došlo do sporazuma između srpskih i bošnjačkih političara o podjeli opštine Vlasenica, te da je to urađeno “za dobrobit cijelog naroda, s obzirom da su tada tenzije bile takve da su se nosili revolveri”.

Suđenje Mladiću se nastavlja u srijedu, 22. oktobra.

Denis Džidić


This post is also available in: English