Članak

Sarićev govor na Jahorini

20. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je bio na Jahorini kada je osoba za koju je čuo da se zove Goran Sarić održala govor u vezi s odlaskom u Srebrenicu.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok SG-13 je ispričao da je polovinom 1995. godine iz Srbije doveden na Jahorinu, gdje je bio kamp za obuku. Dan pred polazak u Srebrenicu, kako je kazao, Goran Sarić je održao govor na Jahorini.

“Postrojeni smo na plato gdje se okupio oficirski kadar, to jeste starješine, i održan je govor oko odlaska u Srebrenicu. Govor je održao gospodin Goran Sarić… Poenta govora je bila da idemo u akciju i da nam želi sreću”, rekao je on.

Pojasnio je kako Sarića nije poznavao odranije, ali da je od drugih čuo za njegovo ime. Na pitanje da li se osoba koja je održala govor nalazi u sudnici, svjedok je kazao da je “logično da je to osoba koja sjedi pored branioca”, ali da on tu osobu zbog proteka vremena ne bi mogao prepoznati na ulici.  

Goran Sarić je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih sa područja Srebrenice.

Prema optužnici, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

Svjedok je kazao da je s Jahorine otišao u Bjelovac, pored Bratunca, gdje je bila baza njegove jedinice. Tokom boravka na ovom području, kako je kazao, bio je i u glavnoj bazi UNPROFOR-a.

“Tada je bio transport civila iz Potočara. Tu su bili autobusi i civili su ulazili dobrovoljno, niko ih nije tjerao. Među civilima bilo je i muškaraca koji su odvođeni”, kazao je SG-13.

Svjedok je rekao da je jedne noći dovezen do hangara u Kravici, kada je izlazeći iz kamiona čuo rafal i eksploziju.

“Od tog šoka sam pao, puška mi je ispala. Čuo sam psovke, spominjanje Šekovačke policije…”, rekao je on, dodavši da je odmah napustio to mjesto.

Njegova jednica je, kako je naveo, jedne prilike išla i u pretres terena, kada su pronašli odbačeno oružje i opremu.

Suđenje će se nastaviti 27. oktobra saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English