Članak

Svjedočenja o ubistvima i odvođenjima

16. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja Nikoli Mariću, optuženom za zločine u Prozoru, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaze pet svjedoka koji su preminuli, a koji su vidjeli optuženog 1993. godine.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Jukić je pročitala iskaz preminule Z.S. iz 1996, koja je opisala kako je 19. jula 1993. u njenu kuću došlo desetak pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), među kojima je bio i Nidžo Marić, te izvjesni Tokić.

“Nidžo je tražio pušku od mog muža. On je rekao da je kod sina Alije, za koga ne znamo gdje je. (…) Uzeo je stotinu njemačkih maraka iz kaputa mog muža”, navela je Z.S. u iskazu koji je prezentovalo Tužilaštvo.

Ona je kazala da je njenog muža, koji se kretao teško, uz pomoć dva štapa, ubio “Nidžo”.

“Moj muž je pao i prevrnuo se. Ispod njega lokva krvi. Nisam vidjela gdje je pogođen. (…) Nidžo mi je kazao da ga sahranim sutra i da uđem u kuću”, posvjedočila je Z.S.

Ova svjedokinja je također navela kako je vidjela da je Nidžo iz puške ubio i Omera Selimovića.

Tužilaštvo je prezentovalo i iskaz R.Č. koji je bio zatvoren u Srednjoškolskom centru u Prozoru. Prema njegovim riječima, on je vidio da je ubijen Munib Grcić, ali nije mogao vidjeti ko ga je ubio “jer je pucano s vrata”.

R.Č je također naveo da je Nikola Marić na “tamiću” odvezao šest osoba, među kojima su bili Avdo Alibegović, Omer Purgić i Bajro Pilav, kojima se od tada gubi svaki trag.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za progon po 25 tačaka. Na teret mu je stavljeno da je od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Tužilaštvo BiH je prezentovalo i iskaz M.G. iz 2009. godine, koji je naveo da je Nikolu Marića vidio u svom selu Skrobučani (općina Prozor), kada je sa grupom vojnika tražio naoružanje.

On je kazao da je u decembru 1993. sa grupom mještana uhapšen i zatvoren u Vatrogasni dom u Prozoru, te da su ljudi odvođeni na ispitivanje na sprat, odakle su se čuli krici.

M.G. je kazao da ga je Nikola Marić ispitivao i tražio mu da napiše izjavu o tome ko je posjedovao oružje, te da ga je potom ošamario i držao dok ga je tukao izvjesni Goran Pavković.

Na ovom ročištu pročitan je iskaz S.K. koji je rekao da je protjeran sa ostalim stanovnicima sela Donji i Gornji Višnjani na teritoriju pod kontrolom Armije BiH i da je u protjerivanju učestvovao Nikola Marić.

Svjedok A.S. u iskazu je naveo da je Nikola Marić došao u njegovo selo Družinovići “da ih protjera”.

Odbrana Nikole Marića je kazala da su ovi svjedoci živi da bi ih, između ostalog, pitali o poznanstvu sa optuženim, opisu optuženog u inkriminisano vrijeme i konkretnim radnjama koje je poduzimao.

Suđenje se nastavlja 23. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English