Članak

Strijelna povreda uzrok Hasanbegovićeve smrti

15. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, vještak medicinske struke je naveo da je uzrok smrti Suada Hasanbegovića strijelna povreda glave.

This post is also available in: English

Nermin Sarajlić, specijalista sudske medicine, kazao je da je 1. jula 2009. izvršio obdukciju i identifikaciju četiri tijela, koja su dan ranije ekshumirana na području Kalinovika.

On je naveo da je DNK analizom utvrđeno da je riječ o Suadu Hasanbegoviću, Seidu Keši i Edinu Biči. Vještak je utvrdio da je uzrok smrti Hasanbegovića strijelna rana u glavi.

“U pitanju je kompletno tijelo, kome nedostaju dijelovi šaka, vratnog pršljena i stopala. (…) Pronađen je deformisan projektil u glavi i višestruki prijelom vilice… Utvrđen je i prijelom rebra tupim mehaničkim predmetom. Ova povreda nastala je za života i može biti u pitanju udarac stisnutom šakom, nogom u cipeli ili nekim predmetom”, rekao je Sarajlić.  

Tijelo Hašima Hatića nikada nije pronađeno, a tijela ostale tri osobe su ekshumirana i identifikovana 2009. godine.

Vještak Sarajlić je kazao da nije bilo moguće utvrditi uzroke smrti Seida Keše i Edina Biče, čija tijela su pronađena u potpuno skeletiziranom stanju.

On je naveo da je kod Keše utvrđen prijelom grudnog koša, ali zbog nepostojanja mekog tkiva, nije moguće utvrditi da li je unutarnje krvarenje uzrok smrti.

Za zločine počinjene u Kalinoviku, sudi se Zoranu i Marinku Bjelici, te Novici Tripkoviću. Oni se terete da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Prema optužnici, trojica okrivljenih su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1992. godine, ili približno tog datuma, došli u prostorije škole i izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića.

Te noći su ih, kako se navodi, pretukli, usljed čega je preminuo zatvorenik Kešo, a sutradan su života lišili i ostalu trojicu zatvorenika.

Na pitanje Odbrane gdje se nalazi mjesto ekshumacije, vještak Sarajlić je kazao da se ne sjeća i da pred sobom nema potvrdu da joj je prisustvovao.

Slavko Aščerić, advokat Novice Tripkovića, kazao je kako smatra da se izvještaji sa obdukcije i izvještaj o identifikaciji ne mogu unijeti kao dokaz, jer oni nisu pravi nalaz i mišljenje vještaka po Krivičnom zakonu BiH.

Tužilaštvo je konstatovalo da je u pitanju potpuno zakonito vještačenje.

Suđenje će se nastaviti 22. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English