Članak

Potvrđena optužnica protiv Čauševića – povučena protiv Handanović

15. Oktobra 2014.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH “Zulfikar” Elmedina Čauševića za zločine počinjene na području općine Konjic.

This post is also available in: English

Čaušević je optužen da je, zajedno s drugim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, namjerno nanio snažnu tjelesnu i duševnu bol jednoj osobi u selu Grabovci (općina Konjic).

Optuženi Čaušević se brani sa slobode.

Državno tužilaštvo je sredinom jula ove godine podiglo optužnicu protiv Čauševića i Raseme Handanović, stavljajući im na teret da su u maju 1993. u mjestu Grabovci zlostavljali bračni par hrvatske nacionalnosti.

U Sudu BiH su kazali da je Državno tužilaštvo povuklo optužnicu protiv Raseme Handanović.

“Optuženi Čaušević drvenim kolcem tukao je civila K.Z., nakon čega mu se u zlostavljanju žrtve pridružila i Handanović, koja je njegovoj supruzi prijetila da će biti silovana. Žrtvu K.Z. su tukli i vodili kroz selo, te je usljed premlaćivanja i zlostavljanja, često padao”, navelo je tada Državno tužilaštvo.

Handanović je 2012. u drugom predmetu osuđena na pet i po godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za učešće u strijeljanju šest Hrvata u Trusini 16. aprila 1993. godine.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English