Članak

Optuženi Buljubašić opet dobija novog branioca

7. Oktobra 2014.00:00
Sudsko vijeće ponovo je uvažilo zahtjev Ediba Buljubašića, optuženog za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, za razrješenje njegovog branioca.

This post is also available in: English

Buljubašić je kazao da ga braniteljica Džema Hasanagić više ne može braniti jer nije na vrijeme ovjerila dokumentaciju koja je predložena u njegovim materijalnim dokazima. Iako je Sud konstatovao da ovjera tih dokumenata nije neophodna, optuženi je rekao kako ne želi da ga Hasanagić dalje zastupa.

“Ako je budete držali pored mene, znajte da me ona ne može braniti. Ona nije više moj branilac i odustajem od svih ovih dokaza”, rekao je Buljubašić.

Ovo je treći branilac čije je razrješenje optuženi tražio od početka suđenja. Prethodno su ga zastupali Senija Poropat i Todor Todorović.

Braniteljica Hasanagić je kazala da se ne protivi da bude razriješena, dok su branioci ostalih optuženih istaknuli kako također smatraju da je pravo na odbranu trećeoptuženog povrijeđeno. Nakon toga Vijeće je odlučilo da uvaži zahtjev optuženog.

“Moramo odgoditi ročište kako bi se angažovao novi branilac”, kazala je Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Buljubašiću se sudi da je, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, 1992. godine počinio zločine nad srpskim zarobljenicima u Dretelju.

Tužilaštvo BiH smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je umrlo.

Sudsko vijeće je prihvatilo i prijedlog Tužilaštva da izvede dodatne dokaze, do kojih, kako su naveli, ranije nije moglo doći. Odbrane su se usprotivile izvođenju ovih dokaza, ističući da je Tužilaštvo ove dokaza moglo pribaviti ranije.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English