Članak

Tužilaštvo se žali na puštanje devetorice osumnjičenih

2. Oktobra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na odluku o puštanju iz pritvora Andrije Bjeloševića i još osam osumnjičenih za zločine počinjene na području Doboja i Teslića.

This post is also available in: English

Tužilaštvo će, kako se navodi u saopštenju, insistirati da se osumnjičenima, među kojima ima i visokih policijskih zvaničnika iz ratnog perioda, odredi pritvor.

“Prema operativnim saznanjima policijskih djelatnika koji vode istragu na terenu, već je evidentirana uznemirenost žrtava i svjedoka, te odbijanje svjedočenja, što može naštetiti istrazi”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Istaknuli su da je u rješenju Suda BiH kojim su osumnjičenima određene mjere zabrane umjesto pritvora, utvrđeno postojanje osnovane sumnje, kao i okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike.

“Zbog navedenog, kao i zbog činjenice da se radi o predmetu koji je pravosuđu BiH ustupljen iz Haškog tužilaštva, Tužilaštvo BiH će uputiti žalbu u kojoj će tražiti da se osumnjičenima odredi pritvor, kao jedina mjera koja osigurava neometano provođenje istrage”, naveli su iz ove institucije.

Tužilaštvo je u ponedjeljak, 29. septembra, zatražilo produženje pritvora Andriji Bjeloševiću, Milanu Saviću, Dušanu Kuzmanoviću, Marinku Đuriću, Miroslavu Pijunoviću, Dobrivoju Ćulibrku, Saši Gavranoviću i Zoranu Šijuku, koji su uhapšeni 1. septembra.

Sud BiH je saopštio da je devetorici osumnjičenih određen kućni pritvor, da im je zabranjeno putovanje, sastajanje sa osumnjičenim i svjedocima. Njih će takođe obilaziti policija dva puta dnevno. 

Ostala četvorica osumnjičenih – Predrag Markočević, Dragan Marijanović, Darijo Slavuljica i Predrag Subotić – pušteni su iz pritvora na prijedlog Tužilaštva.

Marija Taušan


This post is also available in: English