Članak

Bez evidencije o Macićevim lošim djelima u “Musali”

2. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu, svjedok Odbrane Edhem Žilić izjavio je da, po njegovom saznanju, optuženi Ibro Macić nije uradio ništa loše u “Musali”.

This post is also available in: English

Žilić je kazao kako je u maju 1993. preuzeo funkciju upravnika zatvora “Musala”, gdje je prešao čitav vod Vojne policije Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH), kojim je komandovao. U sastavu voda bio je i optuženi Ibro Macić.

“Vod je bio podijeljen u dvije grupe. Svaka grupa imala je vođu, odnosno komandira straže. Svako jutro me je obavještavao dežurni o proteklom danu u zatvoru”, naveo je Žilić, koji je svjedočio uz prisustvo pravnog savjetnika pošto ima status osumnjičenog.

Svjedok je dodao kako je sve što se dešavalo trebalo biti zapisano u knjizi dežurstva i kako u njoj nije bilo evidentirano da je Ibro Macić učinio nešto loše.

Tužilaštvo BiH tereti Ibru Macića da je od aprila do oktobra 1993. godine učestvovao u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu.

Odgovarajući na pitanja Macićevog advokata Fadila Abaza, svjedok je kazao da niko nije mogao ući u “Musalu” bez odobrenja, ali da se to jedanput desilo dok je on bio na Bjelašnici tokom ofanzive.

“Vođa straže Krzo Rasim mi je rekao da je Midko Pirkić ušao i dobro povrijedio Zorana Muftića”, prisjetio se Žilić i dodao kako je o tome obavijestio svog pretpostavljenog.

Svjedok je ispričao da je u julu 1993. poslao dio voda da obezbjeđuje fabriku “Igman”, u kojoj su bili smješteni neki zatvorenici. Saznao je da su se stražari, među kojima je bio Ibro Macić, napili, te da su neki zatvorenici pobjegli. On je, kako je kazao, razriješio Macića dužnosti.

“Od tog dana Ibro Macić više nije dolazio u Musalu”, naveo je Žilić i dodao da je Macić prešao u četu bataljona, gdje mu je pretpostavljeni bio Adnan Alikadić.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. oktobar, kada će biti saslušan novi svjedok Odbrane.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English