Članak

Sljedeće sedmice počinje obnovljeno suđenje Goranu Sariću

19. Septembra 2014.00:00
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u utorak, 23. septembra, počet će obnovljeno suđenje Goranu Sariću, optuženom za zločine počinjene u sarajevskom naselju Nahorevo.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom Sarić je osuđen na 14 godina zatvora jer je učestvovao u razdvajanju muškaraca zatvorenih u bolnici Jagomir. Dio zatočenika upućen je na područje pod kontrolom Armije BiH (ABiH), dio odveden u logore u Vogošći, dok je treća grupa ostavljena, a njihova tijela su kasnije pronađena na lokalitetu Skakavca. U junu ove godine Apelaciono vijeće ukinulo je ovu presudu i odredilo da se suđenje obnovi.

Pred Sudom BiH u ponedjeljak, 22. septembra, pojavit će se Šefik Alić, kojem je zbog pogrešne primjene zakona obustavljeno izvršenje zatvorske kazne. Alić je 2011. osuđen na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih nad pripadnicima Vojske Srpske Krajine.

U srijedu, 24. septembra, Muhamed Šišić, Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša izjasnit će se o krivici za zločine počinjene nad srpskim civilima u Rogatici i Foči 1992. godine.

Ročišta Hasanu Ićanoviću, osumnjičenom za zločin počinjen na području Velike Kladuše, te Gligoru Begoviću za zločine na području Bijeljine, zakazana su za ponedjeljak, odnosno četvrtak, 25. septembar.

Suđenje Draganu Šekariću za zločine počinjene u Višegradu i Goraždu nastavit će se u ponedjeljak, dok su za naredni dan planirani nastavci suđenja Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločine u Sarajevu, te Bosiljku i Ostoji Markoviću za zločin počinjen na području opštine Kotor-Varoš.

Saslušanjem vještaka medicinske struke u srijedu će se nastaviti suđenje Harizu Habiboviću, optuženom za zločin u Kladnju. Isti dan planiran je i nastavak suđenja Goranu Popoviću za zločin počinjen u Višegradu, kao i Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, za zločin u Kalinoviku.

Sljedeće sedmice nastavit će se i suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, Goranu Sariću u ponedjeljak, Aleksandru Cvetkoviću u utorak, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću u srijedu.

Nastavci suđenja Nikoli Mariću za zločine u Prozoru, Indiri Kamerić za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločin u Jablanici, te Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločin počinjen na planini Igman, zakazani su za četvrtak.

Za isti dan, Sud je zakazao statusnu konferenciju pred početak suđenja Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, te Pavi i Iliji Glavašu, optuženima za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Odžaka.

Saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva u petak će se nastaviti suđenje Jasminu Čolomanu, optuženom za zločine počinjene na području Viteza, kao i Ibri Maciću za zločine počinjene u Konjicu.

Sljedeće sedmice pred Apelacionim vijećem nastavit će se obnovljena suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini, te Goranu Sariću za zločin počinjen na području Sarajeva.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English