Članak

Josipović i Tešić optuženi za pomaganje u genocidu

19. Septembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miodraga Josipovića i Branimira Tešića zbog pomaganja u izvršenju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Miodrag Josipović, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bratunac i član Štaba policijskih snaga Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, i Branimir Tešić, u svojstvu zamjenika komandira Policijske stanice Bratunac, u periodu od 12. do 19. jula 1995. svjesno su pomagali i podržavali glavne izvršioce genocida.

Kako su naveli iz Tužilaštva, Josipović i Tešić su 12. i 13. jula sudjelovali u nadziranju i prisilnom premještanju civilnog stanovništva iz Potočara, odvajanju muškaraca od njihovih porodica, te transportu, kao i zatvaranju u Bratuncu više od 1000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Većina razdvojenih muškaraca je prevezena u Bratunac i zatvorena u Osnovnu školu “Vuk Karadžić”, hangar i stadion u Bratuncu. Zbog velikog broja zarobljenika, mnogi muškarci Bošnjaci su prisilno zadržani u autobusima i kamionima preko noći, parkiranim na ulicama Bratunca, koje su čuvali i pripadnici SJB-a Bratunac. Tokom noći 13. jula 1995, po optužnici, ubijeno je najmanje 150 muškaraca.

Prema optužnici, u jutarnjim satima 14. jula, Josipović i Tešić, iako su bili svjesni da se Bošnjaci iz Bratunca kamionima i autobusima odvoze na mjesta pogubljenja u općinu Zvornik, organizovali su pratnju raspoređivanjem policajaca u autobuse i kamione.

Optuženi Branimir Tešić je naredio i izvođenje pet zarobljenih muškaraca iz hangara i njihovo ukrcavanje u autobus kojim su odvezeni na mjesto pogubljenja u Orahovcu, da bi nakon što su svi zarobljeni muškarci napustili Bratunac, tijela ubijenih sakupljena, odvezena i zakopana u masovnu grobnicu u mjestu Glogova (općina Bratunac).

Uz optužnicu, Tužilaštvo je predložilo ispitivanje 55 svjedoka Optužbe i izvođenje obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Sud BiH je 8. septembra odredio jednomjesečni pritvor Tešiću zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike, dok su Josipoviću određene mjere zabrane napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima i saučesnicima.

Džana Brkanić


This post is also available in: English