Članak

Svjedok se ograđuje od ranijeg iskaza

17. Septembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, nekadašnji stražar u školi “Miladin Radojević” izjavio je da u njegovoj smjeni nije dolazio nijedan od trojice optuženih.

This post is also available in: English

Svjedok Tužilaštva Slavko Lalović je kazao da je optuženog Marinka Bjelicu prvi put vidio na televiziji, da Zorana Bjelicu nikada nije vidio, a da je Novicu Tripkovića upoznao u Kazneno-popravnom zavodu Foča, gdje zajedno izdržavaju kaznu.

Lalović je ranije osuđen na pet godina zatvora za zločine u Kalinoviku, a Tripković služi osmogodišnju kaznu za zločine počinjene u Foči.

Svjedoku je predočen iskaz koji je dao Tužilaštvu BiH 1. jula 2010. i u kojem je naveo kako je jednu večer bio sa Obrenom Đoremom u školi kada je došao Marinko Bjelica i rekao da je izgubio dva sina.

“Ovo je iz priče Obrena Đorema, ja ga prvi put vidim u sudnici. Nikada u mojoj smjeni nije došao Marinko Bjelica”, ustvrdio je Lalović.
 
On je istaknuo da je iskaz Tužilaštvu dao pod pritiskom tadašnje braniteljice Slavice Čvoro, kako bi ga pustili da se brani sa slobode, jer je, kako je naveo, u zatvoru u Tuzli bio zlostavljan.

Lalović je rekao kako se ne može sjetiti da li je, kao što je navedeno u iskazu, u školi čuo od Danila Đorema da su ubijene četiri osobe i da ih je ubio Marinko Bjelica.

Izjava koju je Tužilaštvo predočavalo i koju je uložilo u spis nisu potpisali tužilac i braniteljica, te su se Odbrane protivile da se uloži kao dokaz.

Bjelice i Tripković su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi da su u augustu 1992. učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Lalović, koji je saslušan u prisustvu pravnog savjetnika, kazao je da je poznavao neke od zatvorenika Bošnjaka, među kojima je bio i Sejdo Kešo.

“Čini mi se da je Sejdo Kešo bio na spratu škole. ( …)  Ne znam njegovu sudbinu, ali sam čuo od Obrena Đorema da je bio tu i sudbina mu je zapečaćena”, kazao je Lalović.

On je dodao da mu nije poznata ni sudbina zatočenika Edina Biče i Hašima Hatića, kao ni sudbina veterinara iz Gacka.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English