Članak

Samardžija nije došao na izjašnjenje

15. Septembra 2014.00:00
Državni sud odgodio je izjašnjenje o krivnji Drage Samardžije, koji se tereti za zločine počinjene u Ključu, jer se optuženi, koji živi u Srbiji, nije pojavio na ročištu.

This post is also available in: English

Samardžijin advokat Branko Gudalo je rekao da mu se optuženi javio u subotu, 13. septembra, te ga obavijestio da je primljen na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, zbog čega nije mogao doći na sud.
 
“Rekao je da mu ne mogu dati potvrdu o prijemu jer je subota”, kazao je Gudalo.
 
Sutkinja za prethodno saslušanje Minka Kreho pitala je tužioca Ćazima Hasanspahića da li je razmišljao o tome da se Samardžijin predmet uputi u Srbiju u skladu sa Protokolom o saradnji između bosanskohercegovačkog i srbijanskog tužilaštva.
 
“Nismo imali informaciju da je optuženi primljen na VMA, tako da nama treba malo vremena, nakon čega ćemo razmotriti mogućnosti i izjasniti se”, rekao je Hasanspahić.
 
Sutkinja Kreho je kazala da je Sud BiH od advokata Gudala prethodno dobio medicinsku dokumentaciju optuženog, nakon čega je izvršeno vještačenje, te je utvrđeno da Samardžija može prisustvovati suđenju.
 
Samardžija, bivši komandant 17. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je 1992. učestvovao u napadima na nebranjena sela i zaseoke na području općine Ključ koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom.
 
U napadima na sela i zaseoke Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica, ubijeno je više stotina civila, navodi se u optužnici, a dio preživjelih je psihički i fizički zlostavljan.
 
Optužnica protiv Samardžije podgnuta je krajem septembra prošle godine.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English