Članak

Bojadžićevo odmaranje na Bradini

15. Septembra 2014.00:00
Svjedok Odbrane je izjavio da je sa optuženim Nihadom Bojadžićem, nekadašnjim zamjenikom komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), na dan zločina počinjenih u Trusini kod Konjica bio u Pazariću i na Bradini.

This post is also available in: English

Elvedin Ibrahimović zvani Ekac je kazao da se u prijepodnevnim satima 16. aprila 1993. godine, kada je počinjen zločin nad Hrvatima u Trusini, sa Bojadžićem nalazio u Pazariću.

Ibrahimović, koji je bio Bojadžićev vozač, rekao je da je optuženog odvezao do lokalnog hodže radi obilježavanja godišnjice smrti njegove majke. Nakon toga, kako je naveo, otišli su do komandanta Zulfikara Ališpage, a zatim u kasarnu na Bradinu, kako bi se Bojadžić odmorio.

U jednom trenutku, prisjetio se svjedok, dotrčao je vojnik i kazao da ima ranjenih vojnika jedinice “Zulfikar”. On je naveo da je otišao do punkta gdje su se vozila sa ranjenicima zaustavila. Rekao je da su dva vojnika bila ranjena, a jedan od njih je bio Samko.

Prema iskazu svjedoka, vozila su ubrzo krenula prema ratnoj bolnici u Suhodolu, a u koloni su bili on i Bojadžić.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Dan prije počinjenja zločina u Trusini, kako je kazao Ibrahimović, grupa vojnika jedinice “Zulfikar” sa Bradine, predvođenih Samkom, otišli su u pravcu sela Parsovići, koje se nalazi nedaleko od Trusine.

On je dodao da je u večernjim satima 15. aprila održan sastanak na Bradini, kojem je prisustvovao i Bojadžić. Prema iskazu svjedoka, sastanak je trajao nekoliko sati iza ponoći.

U svjedočenju je Ibrahimović rekao da optuženog Memića nije vidio u grupi vojnika koji su bili na Bradini. Pojasnio je da je Memića upoznao u večernjim satima 16. aprila.

Prije ovog svjedoka, bez prisustva javnosti saslušan je zaštićeni svjedok V.

Suđenje se nastavlja 29. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English