Članak

Počelo suđenje Jasminu Čolomanu

12. Septembra 2014.00:00
Prvi svjedok na suđenju za ubistva hrvatskih civila počinjena u mjestu Počulice (općina Vitez) ispričao je kako je čuo rafal, a nedugo nakon toga kod doma je vidio i ranjenike.

This post is also available in: English

Svjedok Nedžad Sivro je kazao da je u aprilu 1993. godine iz Počulica otišao do naselja Vrhovine, gdje je vidio Refika Mujezinovića kako razgovara s nepoznatim vojnikom.

“Ja sam bio udaljen, i o čemu su pričali, ne znam. Sjeli su u vozilo i otišli u pravcu Počulica. Nakon par minuta, čuo se rafal iz automatske puške, prvo jedan pa drugi. Nakon 20 minuta do pola sata, ja sam krenuo kući. Kad sam došao do Doma, vidio sam pometnju, aute i kako tovare ranjenike”, rekao je on.

Na pitanje Odbrane da li je na tom mjestu vidio Mujezinovića ili auto, svjedok je odgovorio da nije.

Opisujući vojnika s kojim je Mujezinović razgovarao, svjedok je kazao da je to bila mlađa osoba, srednjeg rasta, u maskirnoj uniformi i s puškom u ruci.

Sivro je svjedočio na suđenju Čolomanu, koji je, prema optužnici, kao pripadnik Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), 24. aprila 1993. u mjestu Počulice došao naoružan ispred Doma, u kojem su bili zatočeni civili hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je stražar objekta odbio otključati vrata, on je, kako je navedeno, kroz zatvorena vrata otvorio rafalnu paljbu iz automatskog oružja, pri čemu su ubijene tri osobe hrvatske nacionalnosti, a devet ih je ranjeno.

Odbrana je podsjetila svjedoka da je, u iskazu datom tokom istrage, rekao da ubistva u Domu nije počinio niko iz Počulica i okolnih sela, na šta je svjedok potvrdio da je to izjavio.

Prije svjedočenja Sivre, Tužilaštvo BiH je pročitalo optužnicu i iznijelo uvodnu riječ, kazavši kako će saslušanjem predloženih svjedoka i materijalnih dokaza dokazati da je optuženi Čoloman počinio djelo koje je opisano u optužnici.

Senad Dupovac, branilac optuženog, rekao je da će Odbrana dokazivati da optuženi nije učestvovao u ubistvima u Domu.

“Odbrana ne spori da je u to vrijeme bio sukob Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ABiH, ni da se desio događaj u Domu u Počulicama, ali spori da je optuženi učestvovao u tom događaju”, kazao je branilac.

Suđenje se nastavlja 19. septembra, saslušanjem novog svjedoka Optužbe.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English