Članak

Zulfikar Ališpago kao svjedok Hodžića i Salčina

11. Septembra 2014.00:00
Odbrane Nedžada Hodžića i Dževada Salčina, optuženih za zločine počinjene na Igmanu, najavile su na statusnoj konferenciji da će kao svjedoka Odbrana saslušati Zulfikara Ališpagu, bivšeg komandanta jedinice za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Ališpago, kojem se u odvojenom postupku sudi za zločin počinjen 1993. u selu Trusina (općina Konjic), pojavit će se kao zajednički svjedok obojice optuženih 25. septembra ove godine.

Tužilaštvo BiH tereti Hodžića i Salčina da su, kao pripadnici odreda “Zulfikar” ABiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Nedžle Šehić, braniteljice optuženog Hodžića, da se ponovo izvrši vještačenje zdravstvenog stanja optuženog, ističući kako je vještačenje izvršeno nekoliko puta.

Šehić je kazala kako nije do kraja utvrđeno njegovo stanje i pitanje uračunljivosti.

“Meni je to važno jer želim da svjedoči u svoju odbranu. On mora da ima orijentaciju u vremenu i prostoru. Znajući situaciju, ja sam u potpunosti sigurna da on to ne može”, rekla je Šehić, dodavši da je optuženi proveo vrijeme u logoru.
 
Ona je kazala da Odbrana namjerava ispitati četiri ili pet svjedoka, od čega su dva zajednička sa Odbranom drugooptuženog, i vještačenje o statusu zatvora na planini Igman.
 
Odbrana Salčina je najavila šest svjedoka, svjedočenje optuženog u svoju korist, te vještačenje psihijatra.

“Predlažemo neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića, koji će svjedočiti na okolnosti koji stepen uračunljivosti ima osoba koja je počinila nešto u pijanom stanju”, kazao je Kerim Čelik, branilac optuženog Salčina.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. septembar, kada će svjedočiti Ališpago.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English