Članak

Svjedok tražio pravnog savjetnika

10. Septembra 2014.00:00
Suđenje za zločine počinjene u Kalinoviku odgođeno je za narednu sedmicu jer je svjedok Tužilaštva BiH neposredno pred početak suđenja zatražio pravnog savjetnika.

This post is also available in: English

“Svjedok je rekao i kojeg advokata želi za pravnog savjetnika. Mi smo tog advokata kontaktirali i on je krenuo prema Sudu, ali pošto danas ranije moramo završiti sa suđenjem, predlažem da sada i ne počinjemo”, kazala je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH i Odbrane optuženih su također predložili da se ne počinje sa saslušanjem svjedoka jer smatraju da će trebati više vremena za njegovo ispitivanje.

Za zločine počinjene u Kalinoviku sudi se Marinku Bjelici, Zoranu Bjelici i Novici Tripkoviću, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS).

Oni su optuženi da su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1992. ili približno tog datuma, iz škole u Kalinoviku izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića i pretukli ih. Kešo je nakon toga preminuo, a sutradan su ubijena i ostala trojica.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 17. septembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English