Članak

Sklonjeni radi sigurnosti

5. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stuparima (općina Kladanj), svjedok Državnog tužilaštva je rekao da su 1992. godine Srbi iz Kladnja i okolnih sela sklonjeni u Stupare radi “sopstvene bezbjednosti”.

This post is also available in: English

Svjedok Mehmed Gogić je kazao da je u maju 1992. godine postavljen za komandira voda Vojne policije u Kladnju, koji je imao prostoriju u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu.

“Vršili smo privođenja osoba koje su bježale s linije i izuzimale lovačko naoružanje, a zatim smo našli spiskove osoba koje je Jugoslovenska narodna armija i Srpska demokratska stranka naoružavala, pa smo i to oružje sakupljali”, rekao je Gogić.

On je kazao da je samo jednom tokom rata bio u Stuparima, kada ga je optuženi Ramiz Halilović nazvao i rekao da pripadnici Armije BiH (ABiH) pljačkaju radnju srpskog vlasnika.

Svjedok je dodao kako je čuo da su osobe srpske nacionalnosti iz Kladnja i okoline smještene u stanove u Stuparima radi sopstvene sigurnosti, nakon što je u Kladanj došao veliki broj izbjeglica iz Vlasenice i Bratunca.

“Hrane je nestajalo i svašta se dešavalo. Brat je na brata pucao i neko je donio odluku da se okupe Srbi i dolje u Stupare smjeste”, rekao je Gogić.

On je naveo kako je čuo da je Halilović u jednom momentu postavljen za komandira voda Vojne policije u Stuparima, ali da ne zna kada je do toga došlo, dodavši da “ništa zajedno nisu radili”.

Ramiz Halilović je optužen skupa sa Safetom Mujčinovićem, Zijadom Hamzićem, Nusretom Muhićem, Selmanom Busnovom, Nedžadom Hodžićem, Osmanom Gogićem i Kahrom Vejzovićem, bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO), te vojne i civilne policije za nezakonito zatvaranje srpskog stanovništva, kao i premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Suđenje će biti nastavljeno 19. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English