Članak

Mladić zahtijevao poštivanje konvencija

4. Septembra 2014.00:00
Nekadašnji potpredsjednik općinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) u Zenici posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da bošnjačke vlasti 1992. godine nisu dozvoljavale Srbima da napuste taj grad.

This post is also available in: English

Svjedok Odbrane Radovan Glogovac rekao je da su međunacionalni odnosi u Zenici početkom 1992. bili loši, te da su bošnjačke snage nezakonito hapsile i zatvorile između 400 i 500 Srba u Kazneno-popravni zavod u Zenici. Dodao je da su vlasti zabranile svim Srbima da napuste Zenicu.
    
“Po mojoj procjeni, prvi razlog za to bio je što su mislili da lažno prikažu multietničnost u Zenici, mada je većina Srba pokušala da napusti grad. Muslimani su pravili blokade na cesti prema Doboju, tako da nisu mogli autobusi proći, a drugi razlog je da budemo jedna vrsta živog štita jer je bila propaganda da će biti napad”, kazao je Glogovac.  

On je izjavio da je Zenicu uspio napustiti u maju 1992. godine, nakon čega je radio u jednoj od komisija za razmjene Vlade Republike Srpske.

Prema iskazu Glogovca, optuženi Mladić je lično zahtijevao da se poštuju Ženevske konvencije pri razmjeni hrvatskih vojnika iz srednje Bosne 1993. godine.

“Vidio sam naredbu generala Mladića o prihvatu tih osoba iz srednje Bosne i vidio sam da su učinjene mjere da sve bude u skladu sa Ženevskom konvencijom. Tako je pojedinim oficirima bilo obezbijeđeno gdje će se rasporediti i stolice, i sve prema konvenciji”, dodao je Glogovac.

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid  počinjen u Srebrenici i još sedam općina 1992. godine, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom unakrsnog ispitivanja, haški tužioci su ispitivali Glogovca o tome da li je SDS naoružavala Srbe u Zenici, što je svjedok negirao.

“To je sigurno netačno da su primili naoružanje od SDS-a. Ja sam imao saznanja da su to pojedinci i kriminalci dijelili naoružanje i čak da su muslimanima davali i prodavali to oružje”, kazao je Glogovac.

Svjedok Glogovac je rekao i da se VRS nije miješala u razmjene civila.

Suđenje Mladiću se nastavlja u ponedjeljak, 8. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English