Članak

Šarmantan, strog i voljen

3. Septembra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Boško Gvozden izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je “nespojivo s ličnošću” Ratka Mladića da bi mogao narediti likvidaciju Muslimana zarobljenih u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

This post is also available in: English

Gvozden, penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) koji je tokom sukoba u BiH bio vezista pri Glavnom štabu, kazao je da Mladić nije mogao komandovati svojim trupama dok se 16. i 17. jula 1995. nalazio u Beogradu.

Po optužnici, tada su uveliko trajala masovna strijeljanja srebreničkih Muslimana koje su zarobile srpske snage.

Za snimak na kojem se Mladić vidi kako 16. jula 1995, tokom susreta sa srpskim emigrantima iz Kanade u Beogradu, preko telefona podređenima na ratištu izdaje uputstvo da nastave “punom parom” – svjedok je sugerisao da ne prikazuje komandovanje, nego komunikaciju.

“Zaključio sam da on želi šarmantno da prikaže kako, eto, komandant Glavnog štaba može da komunicira sa svojima. Možda je bio razgovor i s kolegom u susjednoj sobi… Dakle, možda malo i EPP-a… Pošto je to lijep čovjek, šarmantan čovjek, žene su ga obožavale, pa mu je to tako, nekako, dobro i došlo”, rekao je Gvozen o tom snimku.

Generala Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih zarobljenika, u danima pošto su 11. jula 1995. jedinice pod njegovim zapovjedništvom zauzele Srebrenicu, koja je bila pod zaštitom UN-a.

Svjedok je tvrdio da je imao uvid u mnoga Mladićeva naređenja i da se ni u jednom nije moglo ni naslutiti bilo šta što bi odstupalo od vojnih propisa i međunarodnih konvencija.

Mladića je opisao kao “izuzetno sposobnog, nekog koga bi trebalo uvažavati kao vođu”; “čovjekoljubivog”,“druželjubivog” i “izuzetno, izuzetno strogog, što je uslov svih uslova da se obavi zadatak sa što manjim gubicima”.

Zbog hrabrosti, kako je naveo, Mladića su “voljeli borci”, a uoči odlaska u Haag mnogi su mu rekli: “Pozdravite generala – to je naš heroj.’”

Tužioci nisu imali pitanja za svjedoka Gvozdena. Mladićeva odbrana biće nastavljena sutra, 4. septembra, iskazom sljedećeg svjedoka.

Ratko Mladić je optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English