Članak

Obnovljeno suđenje Sariću počinje 23. septembra

3. Septembra 2014.00:00
Obnovljeno suđenje Goranu Sariću za zločine počinjene u Sarajevu počet će 23. septembra, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH i Odbrana su naveli da nemaju novih dokaza koje bi iznijeli tokom obnovljenog suđenja Goranu Sariću.

Tužiteljica Marijana Čobović je predložila da se presluša snimak iskaza 33 svjedoka koja su se pojavila u prvostepenom postupku, na šta je Odbrana prigovorila smatrajući da se radi o kumulativnim dokazima na iste okolnosti.

“S manjim brojem dokaza možemo imati isti efekat suđenja”, kazala je braniteljica Ozrenka Jakšić.

Što se tiče utvrđenih činjenica, obje strane su se saglasile da one činjenice koje je Prvostepeno vijeće prihvatilo 3. decembra 2012. godine – kao nesporne prihvati i Apelaciono vijeće.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je 30. juna prvostepenu presudu kojom je Goran Sarić osuđen na 14 godina zatvora za zločin počinjen u sarajevskom naselju Nahorevo.

Sarić je u augustu prošle godine proglašen krivim da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti u Srpskoj opštini Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju tri grupe muškaraca koji su bili u psihijatrijskoj bolnici Jagomir, nakon što su tu zatvoreni 19. juna 1992. godine.

Prvostepeno vijeće je zaključilo da je dio zatočenika upućen na područje pod kontrolom Armije BiH (ABiH), 29 ih je odvedeno u logore u Vogošći, dok je treća grupa ostavljena, a njihova tijela su pronađena na lokalitetu Skakavca.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English