Članak

Vojska u civilnim objektima u Sarajevu

1. Septembra 2014.00:00
Bivši obavještajni oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milorad Bukva posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je Armija BiH (ABiH) tokom rata zloupotrebljavala civilne objekte u Sarajevu smještajući u njih svoje komande, jedinice i fabrike.

This post is also available in: English

Tokom svjedočenja, Bukva je vojne mete obilježio na mapi Sarajeva, koju je Mladićeva Odbrana uvela u dokaze. Precizirao je da je Komanda Prvog korpusa ABiH bila u podrumu stambene zgrade u centru Sarajeva, prekoputa Predsjedništva BiH.

“U ostalim dijelovima te zgrade stanovali su civili”, rekao je svjedok, dodavši da je to bilo “pravilo” i da su samo “dvije ili tri” muslimanske komande i jedinice “bile u kasarnama”.

Bukva je tvrdio i da su štabovi, kao i fabrike municije ABiH, bili i u školama i obdaništima, te da su muslimanske snage vatru na srpske položaje otvarale iz kruga bolnica.

Prema njegovom iskazu, Prvi korpus ABiH imao je u Sarajevu “između 35.000 i 38.000 boraca”.

“Srbi u Sarajevu bili su živi štit i nije im bilo dozvoljeno da napuste grad”, kazao je svjedok.

Na pitanje da li su Muslimani mogli da odu iz Sarajeva, odgovorio je da “nije bilo organizovanih konvoja”, ali da je bilo “zloupotrebe aerodroma” za izvlačenje iz grada.

“Ne znam ni zašto bi odlazili”, rekao je Bukva.

Bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću sudi se za terorisanje građana Sarajeva kampanjom snajperskih i artiljerijskih napada. 

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici i sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 2. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English