Članak

Bijeg dječaka iz Kravice

1. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je, kao šesnaestogodišnjak, zajedno sa drugim muškarcima zatvoren u hangar u Kravici, odakle je vidio izvođenje grupa muškaraca na strijeljanje.

This post is also available in: English

“Dok sam bio u hangaru, srpski vojnici su više puta izvodili muškarce, postrojavali ih uza zid i strijeljali”, rekao je zaštićeni svjedok SG-12, koji je zarobljen kada je sa ocem 11. jula 1995. pokušao preko šuma da dođe na područje Tuzle.

On je dodao kako u hangaru nije bio jedini dječak.

“Moj drug Nermin Mukić je ranjen ispred hangara tako što mu je rafalom pucano u nogu. I tada je drugi vojnik pitao tog što je pucao zašto je dijete ranio. Odveli su ga da ga previju, i od tada ga više nisam nikada vidio”, kazao je svjedok.

Sarić je optužen da je, kao komandant Specijalne brigade policije, izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, te zarobljavaju Srebreničane koji su šumom pokušavali doći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Prema optužnici, pripadnici Specijalne brigade policije zatim su učestvovali u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ih ubili.

Svjedok SG-12 je ispričao kako je nakon što je dobio naredbu da ode i napuni flašu vode, iskoristio priliku i pobjegao.

“Ja sam otišao sa flašom do rijeke i dolje sam vidio preklanu djevojčicu od 16 godina. Krv je prštala, a ruka se tresla. Kao pamet da sam izgubio, rekao sam sam sebi: ‘Šta tražiš ovdje?’”, prisjetio se svjedok.

On je naveo da je pobjegao u selo Burnice, gdje je zatekao oko 500 ljudi iz Srebrenice. Nakon nekog vremena, srpska vojska ih je sve zarobila, svezala žicom i u koloni ih sprovela do Konjević Polja.  

“Došli smo na livadu i natjerali su nas da legnemo. Tu su već bili leševi. Neko je legao preko leša. Pucali su, ali tada nisu nikoga ubili”, kazao je svjedok.

Dječaci koji su bili zajedno s njim u grupi zarobljenih muškaraca su, kako je rekao svjedok, po naredbi Miće Gavrića, iz Bratunca prebačeni autobusima u kasarnu srpske vojske u Bratuncu, gdje su ispitivani.

“Ispred kasarne smo stajali i stigli su kamioni zarobljenika. I jedan je vojnik pitao gdje će sa njima, a drugi mu je kazao da ih goni u školu ‘Vuk Karadžić’”, ispričao je svjedok i dodao da su dječaci i on nakon Bratunca prebačeni u Zvornik, a potom na teritoriju pod kontrolom ABiH.

Suđenje se nastavlja 8. septembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English