Članak

Sljedeće sedmice izjašnjenje o krivnji Popića

29. Augusta 2014.00:00
Pred Državnim sudom naredne sedmice o krivnji će se izjasniti Vitomir Popić, optuženi za zločine u Gacku počinjene 1992. godine.

This post is also available in: English

Popić, nekadašnji komandir Stanice milicije pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Gacko, o krivici će se izjasniti u srijedu, 3. septembra.

Tog dana će biti održana statusna konferencija na kojoj će Odbrana Hariza Habibovića, kojem se sudi za zločine u Kladnju, iznijeti plan izvođenja dokaza.

U utorak, 2. septembra, Državno tužilaštvo počet će sa izvođenjem dokaza na suđenju Bosiljku i Ostoji Markoviću, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za silovanje maloljetnice.

Istog dana će završnu riječ na suđenju za zločine u Višegradu iznijeti Odbrana Miloša Pantelića, koji je optužen skupa s Predragom Milisavljevićem i Ljubomirom Tasićem.

Nova kontrola zdravstvenog stanja Vinka Kondića, čije je suđenje za zločine u Ključu prekinuto nakon što je obolio od Parkinsonove bolesti, zakazana je za ponedjeljak. Isti dan bit će razmatrane mjere zabrane za Miloša Zekića, osumnjičenog za zločine u Šekovićima.

Suđenje Goranu Sariću za genocid u Srebrenici je zakazano za ponedjeljak, dok će se u srijedu on pojaviti pred Apelacionim vijećem, kada će biti održana statusna konferencija prije početka obnovljenog suđenja za zločine u sarajevskom naselju Nahorevo.

U ponedjeljak će se nastaviti suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločine u Trusini, dok će se dan kasnije u sudnici pojaviti Oliver Krsmanović, kojem se sudi za zločine u Višegradu, te Ramiz Avdović i Iulian-Nicolae Vintila, optuženi za zločine u Sarajevu.

Suđenje za zločine u logoru Dretelj – za šta su optuženi Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić – također će biti nastvljeno u utorak, 2. septembra.

Državno tužilaštvo će u srijedu nastaviti sa dokaznim postupkom na suđenjima Vitomiru Rackoviću za zločine u Višegradu, Goranu Popoviću kojem se sudi za zločine u logoru Uzamnica, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici. Tog dana će se nastaviti i suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću za zločine u Kalinoviku.

Za četvrtak, 4. septembar, planirano je saslušanje novih svjedoka Optužbe na suđenju Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu, Nikoli Mariću za ubistva i druge zločine u Prozoru, te Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, koji su optuženi za zločine na Igmanu.

Optuženi za zločine u Hadžićima – Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember pred sudijama će se pojaviti u četvrtak, a dan kasnije će se nastaviti suđenja Ibri Maciću za zločine u Konjicu i Josipu Toliću za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu.

U petak će biti nastavljena suđenja Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Zijadu Hamziću, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću za zločine u Kladnju i Draganu Šekariću za zločine u Višegradu.

Istog dana će biti održane i statusne konferencije prije početka suđenja Jasminu Čolomanu za zločine u Vitezu i Edhemu Godinjku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi za zločine u Trnovu.

Naredne sedmice će se nastaviti i obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine u Bosanskoj krajini.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English