Članak

Potpisana deklaracija o nestalim osobama

29. Augusta 2014.00:00
Predsjednici BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore potpisali su u Mostaru deklaraciju o ulozi država u procesu traženja nestalih osoba.

This post is also available in: English

“Deklaraciju o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava” u Mostaru su potpisali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Cilj deklaracije je istaknuti primarnu odgovornost državnih vlasti u rješavanju pitanja nestalih te naglasiti potrebu da se osigura usklađenost primijenjenih mehanizama i metoda sa standardima ljudskih prava i principima vladavine zakona.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je kako je BiH, uz neophodnu pomoć međunarodne zajednice, odlučila učiniti sve što je u njenoj moći kako bi u ovoj teškoj ali humanoj misiji bila na usluzi porodicama koje tragaju za svojim najmilijim.

“Užasan je zločin sakrivati posmrtne ostatke žrtava, ne dozvoliti da budu dostojanstveno sahranjene, da na primjeren način ne bude obilježeno mjesto na kojem počivaju. Svjesni smo da postoji opasnost da jedan dio njih nikada nećemo naći. Ali odustati nećemo sve dok ima nade za pronalazak i identifikaciju i posljednje žrtve. Zato i sa ovog mjesta pozivam sve one koji imaju informaciju o nestalim osobama, o masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da sarađuju sa međunarodnim i domaćim institucijama. To je ljudski čin i dug prema žrtvama i njihovim porodicama koje decenijama tragaju za najmilijima”, naglasio je Izetbegović.

Flavia Pansieri, zamjenica visokog komesara UN-a za ljudska prava, ocijenila je potpisivanje deklaracije “historijskim danom, ne samo za zemlje zapadnog Balkana nego i za čitav svijet”.

“Država mora preuzeti svoju ulogu u mirnodopsko vrijeme kako bi bila spremna suočiti se sa ovim problemom ukoliko do njega dođe. Ovdje se istinski radi o pitanju vladavine zakona, radi se o nečemu što se mora definisati u miru da bismo bili spremni odgovoriti na ovo pitanje onda kada do njega zaista dođe. I upravo smo ovom deklaracijom koja je danas potpisana pokušali istaći ulogu koju države imaju u rješavanju pitanja nestalih. Ova deklaracija će nesumnjivo u budućnosti potpuno promijeniti načine na koje se svi suočavamo s pitanjem nestalih osoba zato što ona podržava mehanizme koji se koriste da bi se otkrila istina o nestalim osobama i da bi se počinioci priveli pred lice pravde”, rekla je Pansieri.

Predsjednica Regionalnog koordinacijskog odbora porodica nestalih na zapadnom Balkanu Ljiljana Alvir smatra da je potpisivanje dokumenta historijski trenutak za porodice nestalih osoba.

“U ime svih onih koji traže svoje najmilije, izražavam iskrenu nadu da će ova deklaracija obavezati države da zaista ispoštuju pravo porodica koje je jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na istinu, na dostojan pokop žrtava, što će ujedno doprinijeti stabilizaciji mira, uspostavi povjerenja i jednom općem napretku svih država i svih naroda koji žive na ovim prostorima”, kazala je Alvir.

Od 40.000 osoba koje su nestale tokom oružanih sukoba 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, pronađeno je njih više od 70 posto. Ovo je bez presedana u bilo kojem postkonfliktnom kontekstu u svijetu, navodi se u priopćenju ICMP-a.

Sanela Gaković


This post is also available in: English