Članak

Susreti s Bojadžićem u Sarajevu

28. Augusta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Jablanici, dvojica svjedoka Državnog tužilaštva su rekla da su u ljeto 1993. godine vidjeli optuženog Nihada Bojadžića u Sarajevu.

This post is also available in: English

Svjedok Semir Halilović je kazao da je od početka jula 1993. godine, nakon ubistva njegove majke, živio u Štabu Vrhovne komande Armije BiH u Sarajevu sa svojim ocem Seferom Halilovićem.

Kako je ispričao, sjeća se da je krajem jula 1993. godine čuo da je došlo do pucnjave u Sarajevu, te da je nakon nekoliko sati u Štab došao Nihad Bojadžić s još nekoliko vojnika, te ih obavijestio da je i on učestvovao u pucnjavi.

“Kako su rekli, bili su s Ramizom Delalićem kada je neki njegov suparnik zapucao na njega. Sjećam se da su dovezli auto koji je bio potpuno izrešetan”, kazao je Halilović.

Odbrana je u sudnici prikazala zapisnik sarajevske policije o tom incidentu s fotografijama, koji je sačinjen 1. augusta 1993. godine, a na kojem je Halilović prepoznao sliku izrešetanog auta. 

Halilović je posvjedočio i da je u septembru i oktobru sa ocem otišao na izviđanje terena u Hercegovini, te da je viđao Bojadžića u Jablanici. Rekao je da je Bojadžić imao gustu crnu bradu, te da je bio normalne građe. 

Bojadžić je optužen da je 28. jula 1993. počinio zločine nad Hrvatima koji su bili zatvoreni u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici. Osim toga, sudi mu se i za druge zločine počinjene u Jablanici 1993. godine. 

Na ovom ročištu je u korist Bojadžićeve Odbrane svjedočio i Safet Baltić, koji je kazao da je tokom 1993. godine bio zadužen za deviznu kasu pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, te da je po naređenju nadređenih davao novac komandantima jedinica.

Odbrana je Baltiću prezentirala dokument o dodjeli novca i pištolja Nihadu Bojadžiću, a svjedok je potvrdio da se na tom dokumentu nalazi njegov potpis, kao i datum 28. juli 1993. godine, kada se sastao sa optuženim u Sarajevu. 

“Sjećam se i da smo sutradan otišli u jedan restoran na ručak i sok, i to pamtim jer je to prvi put od početka rata da sam šniclu pojeo”, izjavio je Baltić. 

Fikret Fakić, treći svjedok Bojadžićeve Odbrane i bivši vojni policajac pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, rekao je također da se u ljeto 1993. godine sreo s Bojadžićem u Sarajevu.

“Sjećam se toga da sam imao nož koji se svidio Nihadu, i on ga je htio kupiti, ali ja sam mu ga poklonio. Rekao mi je da mu je to dobar dan jer je dobio pištolj od načelnika Halilovića i sada nož od mene”, kazao je Fakić. 

Suđenje će se nastaviti 11. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English