Članak

Udarci Marinka Bjelice u školi

27. Augusta 2014.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku ispričao da ga je optuženi Marinko Bjelica u osnovnoj školi u tom gradu u ljeto 1992. godine jedne prilike udario, nakon čega mu je potekla krv.

This post is also available in: English

Esad Zečević je posvjedočio da su ga srpski vojnici početkom juna 1992. godine odveli iz doma u Trnovu i zatvorili u Osnovnu školu u Kalinoviku s ženom Radom i dvoje djece.

Prema njegovom iskazu, u školi je bio zatvoren skoro tri mjeseca, a jedne prilike je u školu došao optuženi Marinko Bjelica, koji ga je udario.

“Došao je u prostoriju i, koliko se sjećam, rekao da sam ja kriv za pogibiju njegove djece – a ja sam bio tu zatvoren u trenerci… Onda me udario u lice i otvorio mi krv. Sin mi se držao za nogavicu. Rekao sam samo da nisam kriv i brzo se to završilo”, prisjetio se Zečević.

On je ispričao da je još jedne prilike čuo Marinka Bjelicu u školi da ga traži, pa se sakrio, nakon čega je jedan od stražara u školi kazao optuženom da ga ostavi na miru.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana je pitala svjedoka da li je moguće da je do incidenta kada je udaren došlo nakon što je pošao izjaviti saučešće Marinku Bjelici, na što je Zečević odgovorio da je to moguće. 

Marinko Bjelica te Zoran Bjelica i Novica Tripković su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi da su u augustu 1992. učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Na ovom ročištu je u korist Tužilaštva BiH svjedočila i Rada Zečević, koja je također ispričala da je u ljeto 1992. godine zarobljena u Trnovu sa suprugom Esadom i dvoje djece, te odvedena u Osnovnu školu u Kalinoviku, gdje joj je supruga udario Marinko Bjelica.

“Marinko Bjelica je radio s mojim ocem i on je došao da maltretira mog supruga u par navrata, samo zato jer je Musliman. Ušao je u učionicu i opalio mu par šamara… Nije ništa tražio, samo je rekao da mu je sin poginuo, ali moj suprug nije bio kriv za to”, kazala je Rada Zečević.

Svjedokinja je dodala da je Marinko Bjelica još jednom došao u školu i prijetio njenom suprugu. Ona je napomenula da je jedne prilike vidjela i optuženog Zorana Bjelicu u školi kako prolazi hodnikom. 

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu 3. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English