Članak

Karadžić želi uvesti novi dokaz

27. Augusta 2014.00:00
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Sudskog vijeća Haškog tribunala da mu dozvoli ponovno otvaranje dokaznog postupka.

This post is also available in: English

Iako je iznošenje završnih riječi na suđenju Karadžiću zakazano za kraj septembra, Odbrana je zatražila ponovno otvaranje dokaznog postupka kako bi u sudski spis mogla uložiti materijalni dokaz Američke vojske iz februara 1993. godine.

Kako je navedeno u Karadžićevom podnesku, u ovom dokumentu Američke vojske stoji da su “muslimani odgovorni za sva stradanja pripadnika UNPROFOR-a”.

“Dokaz je relevantan za Odbranu jer pokazuje da su bosanski muslimani odgovorni za incidente snajperskih napada i granatiranja koji su opisani u optužnici. Ovaj dokument se uklapa u strategiju Odbrane jer pruža dokaze nezavisne treće strane, a koji samo potvrđuje navode svjedoka”, istaknuo je Karadžić i dodao da uvođenje ovog dokaza ne bi dovelo do zastoja ili odugovlačenja suđenja.

Haško tužilaštvo tereti Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, za terorisanje građana Sarajeva dugotrajnom kampanjom snajperskih i artiljerijskih napada.

Njemu se sudi i za genocid počinjen 1992. u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Dokazni postupak je završen ove godine, a iznošenje završnih riječi je zakazano za kraj septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English