Članak

Milisavljević hrabar i čestit borac

26. Augusta 2014.00:00
Iznoseći završnu riječ, Odbrana Predraga Milisavljevića zatražila je od Državnog suda da optuženog oslobodi krivice za progon i druge zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Višegradu.

This post is also available in: English

Advokat Dragiša Mihajlović je u završnoj riječi kazao kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Milisavljević učestvovao u premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju zatvorenika u policijskoj stanici u Višegradu, kao ni u obezbjeđivanju konvoja i ubistvima civila Bošnjaka kod jame Paklenik 1992. godine.

Prema riječima branioca, svjedoci Državnog tužilaštva bili su “kontradiktorni u svojim izjavama”, zbog čega, kako je kazao, Sudsko vijeće ne bi trebalo na njihovim iskazima zasnivati osuđujuću presudu.

“Predrag Milisavljević je bio hrabar i čestit borac u ratu, koji je iskazao junaštvo. On je čak odbio da prihvati priznanje za svoj trud, kazavši da ima mnogo zaslužnijih – poput porodica stradalih boraca. On, kao takav, ne bi sebi nikada dozvolio da vrši zlostavljanje zatvorenika ili ubistva”, rekao je Mihajlović.

Milisavljeviću se sudi s Milošem Pantelićem i Ljubomirom Tasićem za učešće u ubistvima i progonu civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Državno tužilaštvo smatra da je Milisavljević učestvovao u zlostavljanju civila u policijskoj stanici u Višegradu u maju 1992., kao i u ubistvima više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac). Suđenje je počelo u novembru 2012., a Milisavljević se u pritvoru nalazi od juna te godine.

Advokat Mihajlović je temeljito analizirao iskaze svjedoka Junuza Tufekčića, Ahme Zulanovića i zaštićenog svjedoka M-1, koji su govorili o premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju u stanici policije, te kazao da su oni “međusobno kontradiktorni i u suprotnosti s onim što su govorili na suđenju”.

Govoreći o tačkama optužnice kojima je Milisavljević optužen za praćenje konvoja kojim je bošnjačko stanovništva prebačeno iz Višegrada, te ubistvima nekoliko desetina muškaraca iz tog konvoja kod jame Paklenik, branilac Mihajlović je rekao da je jedini preživjeli ovih ubistava – Ferid Spahić imao “bitne promjene iskaza u različitim izjavama”.

“Svjedok Spahić u izjavi datoj 1992. – samo nekoliko mjeseci nakon događaja – nije spomenuo Predraga Milisavljevića niti jednom. U toj izjavi se spominje 17 lica srpske nacionalnosti, ali Milisavljević nije jedan od njih. Prvi put se Milisavljević spominje 1997. godine, tako da se Odbrana opravdano pita kako je moguće da se tako nečega svjedok nije sjetio kada mu je pamćenje bilo najsvježije”, kazao je branilac.

Tužilaštvo BiH je prethodno u završnoj riječi zatražilo da Milisavljević, Pantelić i Tasić budu proglašeni krivima.

Odbrana drugooptuženog Pantelića iznijet će završnu riječ u utorak, 2. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English