Članak

Udarci optuženog Marića

21. Augusta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da ga je optuženi Nikola Marić tukao te mu nožem povrijedio stopalo u augustu 1993. godine u kući u mjestu Lug (općina Prozor).

This post is also available in: English

“Tukao nas je Nikola svačim, nekim nožem udarao po glavi mene i Hamdu. Zario mi je nož u lijevu nogu, u stopalo. Hamdi je pucao i pištoljem oko glave, kliještima gnječio prste”, kazao je svjedok Mujo Bećirović.
Bećirović je rekao da je Marića poznavao odranije, te da ga je doveo do mjesta Lug, gdje ga je – s još jednom osobom – ispitivao o oružju. 
On se također prisjetio da je Marić, zajedno s još jednom osobom, u julu 1993. godine u selu Paroš pucao u pravcu izvjesnog Đuzela, koji je potom pronađen mrtav i sutradan sahranjen. 
“Nidžo poče pucati za njim iz puške. Đuzel je počeo bježati. Zatim i drugi vojnik puca. Nisam mogao vidjeti gdje Đuzel pada. Obojica su pucali”, kazao je svjedok i dodao da je nakon pucnjave Marić rekao: “Neka ga sad vrane jedu.” 
Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), po 25 tačaka optužnice se tereti da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.
Na ovom ročištu je svjedočio i Mujo Periz, koji je kazao da je bio prisutan u prostoriji Srednjoškolskog centra 1993. godine kada je Nidžo zvani “Kobra” – kojeg je u sudnici prepoznao kao optuženog Marića – prozvao šest osoba, koje nikada više nije vidio.
“On ih je prozvao. Bajro je prišao Nidži da uzme jaknu. On mu nije dao i udario ga je u prsa i rekao: ‘Neće ti trebati’”, prisjetio se Periz.
Svjedok Periz je dodao da je pritvoren u Srednjoškolski centar 28. augusta 1992. godine, gdje je udaran dok bi čistio vozila i meo kafiće, ali se nije mogao izjasniti kada je tačno odvedeno šest ljudi, rekavši da ih jedno vrijeme nakon pritvaranja nisu dirali.
Periz je istaknuo da je prije pritvaranja u Srednjoškolski centar u njegovo mjesto Lapsunj dolazio Nidžo, obučen u crnu uniformu i noseći crni šešir, da pljačka po bošnjačkim kućama.
Nastavak suđenja zakazan je za 4. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English