Članak

Nasilje nakon pada Srebrenice

19. Augusta 2014.00:00
Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo svjedočenje Roberta Frankena, nekadašnjeg zamjenika komandanta Holandskog bataljona u sklopu snaga Ujedinjenih nacija (UN).

This post is also available in: English

U iskazu koji je 2000. godine dao pred Haškim sudom, Franken je naveo da je Vojska Republike Srpske (VRS) granatirala Srebrenicu iako, prema njemu, u toj enklavi nije bilo vojnog cilja.
Nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, hiljade civila se zaputilo prema obližnjim Potočarima, a dan kasnije, kako je posvjedočio Franken, počela je njihova evakuacija.
Franken je naveo da su UN pristale da VRS obavi evakuaciju civila, te dodao da je tadašnji komandant VRS-a Ratko Mladić, kojem se sudi za genocid u Srebrenici i druge zločine, tražio razdvajanje muškaraca od žena i djece s ciljem da se vidi “jesu li muškarci ratni zločinci”.
Prema Frankenu, u bazi Holandskog bataljona je bilo oko 300 muškaraca, a van nje između 500 i 600. 
On je rekao da su muškarci vođeni u “bijelu kuću” u Potočarima, gdje su ispitivani uz nasilje. Do njega je, kako je kazao, došao izvještaj o devet muškaraca ubijenih kod “bijele kuće”.
VRS nije dozvolila, rekao je Franken, da holandski vojnici do kraja prate autobus kojim su odvezeni muškarci iz “bijele kuće”.
Cvetković je optužen da je 16. jula 1995., kao pripadnik Desetog diverzantskog voda VRS-a, učestvovao u pogubljenju preko 900 muškaraca i dječaka na Branjevu (općina Zvornik).
Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English