Članak

Nije vidio razdvajanje

23. Jula 2014.00:00
Svjedok Odbrane Zoran Kovačević izjavio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu kako dan poslije pada Srebrenice u julu 1995. nije vidio nikakvo zlostavljanje muslimanskih civila niti odvajanje muškaraca od žena i djece u Potočarima.

This post is also available in: English

Kovačević, koji je bio komandir jedne od četa Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), posvjedočio je da je sa jedinicom bio u Potočarima 12. jula 1995. godine, gdje je zatekao masu muslimanskih stanovnika Srebrenice.

Potvrdio je da je u Potočarima nakratko sreo generala Mladića, koji mu je naložio da sa jedinicom produži van Potočara. Poslije kraćeg zadržavanja, Kovačevićeva četa povukla se u šumu iznad Potočara, gdje je ostala tri naredna dana.

Prema iskazu Kovačevića, 15. jula 1995. njegova jedinica je upućena kao ispomoć Zvorničkoj brigadi VRS-a u borbi sa kolonom pripadnika Armije BiH (ABiH), koja je pokušavala da se probije iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice nakon zauzimanja ovog grada 11. jula 1995. godine. Optužnica ga tereti i za progon više desetina hiljada civila koji su utočište potražili u blizini baze UNPROFOR-a u Potočarima.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Margaret Hasan suočila je svjedoka Kovačevića sa tvrdnjom Nedžibe Salihović da je on učestvovao u odvođenju muškaraca – među kojima je bio i njen muž Rifat – koje više niko nije vidio žive.

Potvrđujući da je poznavao Salihoviće, Kovačavić je to negirao, tvrdeći da je častan oficir i da niko iz Bratunačke brigade nije učestvovao u razdvajanju porodica i evakuaciji civila, osim Momira Nikolića, koji je pred Tribunalom priznao krivicu i postao ključni svjedok Tužilaštva.

Na sugestiju tužiteljke da je iz šume u okolini Potočara morao čuti pucnjeve u selu, te vidjeti autobuse i kamione kojima su Muslimani transportovani, svjedok je uzvratio:

“Oprostite, pucnjave nije bilo, ja sam bio tamo… Dolazili su cijelu noć autobusi, kamioni i teretna vozila, to sam čuo, ali nisam mogao vidjeti od drveća.”

Prema optužnici, pojedinačna ubistva srebreničkih Muslimana počela su već 12. jula 1995. u Potočarima, a masovna su bila počinjena na više lokacija u opštini Zvornik do 16. jula 1995. godine.

Odbrana Mladića, koji je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, sljedećeg svjedoka izvešće pred sudije sutra, 24. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English