Članak

Uloženi zapisnici o hapšenju optuženih

18. Jula 2014.00:00
Ulaganjem šest materijalnih dokaza Tužilaštva BiH nastavljeno je suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine počinjene u Kalinoviku.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je uložilo zapisnike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o hapšenju optuženih Bjelica, te njihovoj predaji državnom tužiocu.

Tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić uložio je i iskaz svjedokinje Sejde Kešo. Odbrana prvooptuženog je rekla kako se protivi ulaganju ovog dokaza jer je dat u drugom predmetu.

Tužilac je predložio i ulaganje zapisnika o saslušanju optuženog Marinka Bjelice, na šta je Sudsko vijeće kazalo da te zapisnke u ovoj fazi postupka neće prihvatiti u spis.

Marinko i Zoran Bjelica, te Novica Tripković optuženi su da su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1992. ili približno tog datuma iz škole izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića.

Te noći su ih, kako je navedeno u optužnici, pretukli, nakon čega je Kešo preminuo, a sutradan su ubijena i ostala trojica. Tijelo Hašima Hatića nikada nije pronađeno, a tijela ostale tri osobe su ekshumirana i identifikovana 2009. godine.

Zbog godišnjih odmora, suđenje se odgađa za 18. august, kada je planiran nastavak izvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English