Članak

Sudski dokumenti na suđenju za “Silos”

18. Jula 2014.00:00
Ulaganjem 28 materijalnih dokaza Odbrane Mustafe Đelilovića i Fadila Čovića, nastavljeno je suđenje za zločine počinjene na području Hadžića.

This post is also available in: English

Odbrana prvooptuženog Đelilovića uložila je devet dokaza, među kojima su i krivične prijave, te optužni prijedlozi protiv osoba koje su bile zatočene u “Silosu”.

“Ulažemo krivičnu prijavu protiv Kapetina Predraga iz 1992., optužni prijedlog Okružnog vojnog tužilaštva, te prijavu o privremeno oduzetim predmetima”, kazala je braniteljica Lejla Čović.

Svjedočeći na suđenju 19. juna ove godine, svjedok Kapetina je kazao da je tri i po godine proveo u zatočeništvu u “Silosu”.

Odbrana je uložila i neke od dokumenata koji su predočavani svjedoku Mladenu Veseljaku tokom njegovog svjedočenja. Svjedočeći pred Sudom BiH 17. juna, Veseljak, bivši sudija Okružnog vojnog suda u Zenici, rekao je da je 1993. u Tarčinu sudio zarobljenicima.

Na neke od dokaza Odbrane tužiteljica Zorica Đurđević uložila je prigovor zakonitosti.

Đelilović je, zajedno sa  Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem, Bećirom Hujićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom, optužen za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Ðelilović je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići.

Hujić je, kako smatra Tužilaštvo, bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici vojne i policijske vlasti.

Odbrana Fadila Čovića uložila je 19 materijalnih dokaza, od kojih su većina dokumenti Okružnog vojnog suda u Zenici.

Suđenje se nastavlja 18. augusta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English