Članak

Prihvatilište za žene u “Partizanu”

17. Jula 2014.00:00
Navod optužnice da su pripadnici srpskih snaga silovali i podvrgavali seksualnom nasilju muslimanske žene u Foči 1992. godine, Odbrana Ratka Mladića nastojala je da opovrgne iskazom svjedoka Milana Vujičića.

This post is also available in: English

Progon Muslimana i Hrvata širom BiH, u opštini Foča je, prema optužnici protiv Mladića, imao razmjere genocida.

Vujičić je posvjedočio da je noću “čuvao žene zatvorene u maloj sportskoj sali ‘Partizan’”. Prema njegovom iskazu, preko dana su žene mogle slobodno da se kreću, a noću su se same zaključavale.

“To je bilo čisto prihvatilište… To su bile slobodne žene… Samo su bile na jednom mjestu da bi se efikasnije mogle zaštititi”, kazao je Vujičić.

On je precizirao da je stražu kod “Partizana” čuvao samo četiri noći i kako mu je bilo rečeno da niko ne smije da uđe.

Upitan da li je čuo da je kasnije bilo incidenata i seksualnog nasilja nad ženama u “Partizanu”, odgovorio je:

“Ja stvarno nisam čuo da je bilo bilo kakvih incidenata… Bio sam na frontu… Nemojte me pitati, ja o tome ništa ne znam.”

Haški tribunal je u više ranijih presuda utvrdio da su u sali “Partizan”, srednjoj školi, na Buk-Bijeloj i drugim lokacijama u Foči srpski vojnici učestalo silovali i seksualno zlostavljali muslimanske žene, uključujući i maloljetnice.

Vujičić je potvrdio da su u okolini Foče, po izbijanju rata, djelovale paravojske iz Srbije i Crne Gore, koje su pljačkale muslimanske, ali i srpske kuće.

Vlasti su ih potom suzbile, nakon što je “u Foču dolazio Ratko Mladić i sredio stanje”.

Svjedok nije negirao da su džamije u Foči bile uništene i oštećene, ali je tvrdio da se to, u većini slučajeva, desilo tokom borbi, jer je su muslimanske snage sa minareta otvarale vatru i džamije koristile kao skladišta municije i eksploziva.

Izvođenje dokaza, Mladićeva Odbrana nastaviće sutra, 18. jula.

Optužnica Mladića tereti i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English