Članak

Zatraženo produženje pritvora Željku Stanareviću

15. Jula 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Željku Stanareviću, osumnjičenom za ratni zločin počinjen nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području općine Bihać. Odbrana se protivila ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Tužilac Emir Neradin zatražio je produženje pritvora za dva mjeseca zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao uticati na svjedoke.

“Jedan svjedok je upozoren od prijatelja da je osoba koja je cinkarila. On osjeća strah za svoju porodicu”, kazao je Neradin.

Prema njegovim riječima, istraga u ovom predmetu je u najosjetljivijoj fazi.

“U mjestu Hrgar je ubijeno oko 70 zarobljenika. Ubistva su vršena 15 do 20 dana. S obzirom da se radi o saborcima i da većina svjedoka živi na području Prijedora i Banje Luke, osumnjičeni ima jak motiv da utiče na svjedoke”, rekao je Neradin.

On je naglasio je kako je jedan svjedok vidio da je osumnjičeni učestvovao u izvođenju deset ljudi kojima su bile vezane ruke, nakon čega su odvedeni u mjesto Hrgar i ubijeni.

Neradin je dodao da Tužilaštvo provjerava informacije da je osumnjičeni učestvovao u ubistvu još jedne grupe zarobljenika.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Stanarevića da je u junu 1992. godine sa drugim pripadnicima Vojne policije Vojske Republike Srpske učestvovao u odvođenju zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti iz kruga Stanice javne bezbjednosti Ripač i njihovim ubistvima na lokalitetu Hrgar.

Milan Romanić, branilac osumnjičenog, kazao je da ne postoji konkretna radnja osumnjičenog, njegovog branioca ili članova porodice porodice o uticaju na svjedoke.

“Sve što tužilac predlaže su puke pretpostavke… Mora biti konkretizovan svaki pritvorski razlog. Preglažem da vijeće odbije prijedlog Tužilaštva i da osumnjičenom izrekne bilo koju mjeru zabrane”, rekao je Romanić.

Stanarevića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 17. juna u mjestu Piskavica u Banjoj Luci.

Albina Sorguč


This post is also available in: English