Članak

Vojni posmatrači kao ratni zarobljenici

15. Jula 2014.00:00
Svjedok Odbrane Ratka Mladića negirao je pred Haškim tribunalom da je u proljeće 1995. godine Vojska Republike Srpske (VRS) za taoce uzela pripadnike UNPROFOR-a.

This post is also available in: English

Milorad Šehovac, bivši komandant Druge sarajevske brigade VRS-a, izjavio je da je, po naređenju komande, vojne posmatrače Ujedinjenih nacija (UN), uzeo za ratne zarobljenike, a ne za taoce.

On je dodao da je to učinjeno nakon što se “UNPROFOR otvoreno stavio na stranu neprijatelja”, odnosno Armije BiH (ABiH).

Kako je precizirao, njegova brigada je petoricu do sedmorice vojnih posmatrača UN-a proglasila ratnim zarobljenicima.

“Moram da naglasim da ih nismo maltretirali”, rekao je Šehovac, napominjući da je zarobljenicima omogućio da se jave porodicama i pristup ljekaru.

Dodao je da prema njima nisu primjenjivana nikakva sredstva prisile, te da je sve bilo u skladu sa Ženevskim konvencijama.

“Nikada nikakvo naređenje da ih vežemo i koristimo kao živi štit nismo dobili”, kazao je svjedok, pretpostavljajući da su zarobljenike kod objekata VRS-a vezivali i kao živi štit isticali “ili paravojne formacije ili ekstremni pripadnici VRS-a”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Peter McCloskey tvrdio je da je Šehovac tokom rata u BiH bio odgovoran za ubistvo dvije osobe – jednog Hrvata i jednog Srbina – što je svjedok negirao. Potvrdio je da mu je za smrt Srbina suđeno, ali da je pred vojnim sudom oslobođen krivice.

Tužilac je citirao i nalog da se “primjenjuju dejstva diverzantsko-terorističkih grupa” kako bi se negativno uticalo na vojsku i stanovništvo sa muslimanske strane, te je upitao svjedoka da li je to dejstvo u skladu sa međunarodnim ratnim pravom.

“Svaka naša pobjeda je negativno uticala na njih… Sudbina stanovništva – i sa muslimanske i sa srpske strane – bila je vezana za sudbinu vojske”, odgovorio je Šehovac.

Mladić je optužen za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te za genocid počinjen u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata koji je u sedam opština imao razmjere genocida i terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Na ovom suđenju, Mladićeva Odbrana je počela saslušanje i svjedoka Dragana Milanovića, koji je počeo svjedočiti o izbijanju sukoba u Foči.

Njegovo saslušanje nastavit će se 16. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English