Članak

Civilima nije mjesto u borbenim zonama

14. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, bivši komandant Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Milorad Šehovac izjavio je da je Armija BiH (ABiH) kršila međunarodno ratno pravo jer iz zone borbenih dejstava u Sarajevu nije uklonila svoje

This post is also available in: English

civile.

Pukovnik Šehovac je, kao svjedok Mladićeve Odbrane, rekao da u sarajevskim naseljima Hrasnica i Dobrinja tokom rata nije bila nijedna isključivo civilna zona, zato što su muslimanske snage u njima imale položaje i odatle otvarale vatru na njegovu jedinicu.

Negirao je, kao i svi prethodni Mladićevi svjedoci, da je VRS ikada namjerno otvarala artiljerijsku i snajpersku vatru na civile u gradu. To je, naprotiv, po svjedoku, bilo izričito zabranjeno.

General Mladić je optužen za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim minobacačkim i snajperskim napadima.

“Onaj ko planira i izvodi dejstva u naseljenom mjestu, dužan je da ukloni civile iz zone borbenih dejstava. Postojanje civila u toj zoni protivno je međunarodnom pravu. Muslimanska 104. brigada ABiH je to kršila u Sarajevu”, posvjedočio je Šehovac.

Kao ratne ciljeve VRS-a oko Sarajeva, on je naveo zaštitu srpske teritorije i civila i blokadu Prvog korpusa ABiH.

“Nama povlačenja nije bilo. Mi smo sprovodili odsudnu odbranu. Svako naše povlačenje imalo bi dalekosežne posljedice i po teritoriju i po Vojsku Republike Srpske”, naglasio je svjedok.

Šehovčeva brigada, kako je izjavio, preduzimala je napade samo radi unapređenja taktičkih položaja. Svjedok to nije shvatao kao “raširene i sistematske napade na civile”, kako tvrdi Tužilaštvo.

Opovrgavajući navode optužnice o snajperskim napadima na civile, Šehovac je kazao da je njegova jedinica imala 25 snajperista, ali da su svi bili na frontu van Sarajeva i da su gađali neprijateljske vojnike i starješine.

“Mislim da sam svoje snajperiste dobro iskoristio i u skladu s međunarodnim pravom”, dodao je svjedok.

On je potvrdio navod optužnice da je VRS 6. aprila 1995. ispalila modifikovanu avio-bombu na zgradu Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Hrasnici, u kojoj je, po njemu, ABiH proizvodila municiju.

“Znate, ta bomba ima negdje između 105 i 107 kilograma eksploziva. Prilikom udara izbaci oko 550 kubika zemlje. Kad padne u naseljeno mjesto, onda se stvara ogroman oblak dima i prašine, prečnika od 100 metara… Krater bombe se obično kreće do 18 metara i dubine do pet metara”, opisao je Šehovac efekat eksplozije projektila. 

Šehovca će sutra, 15. jula, unakrsno ispitivati tužioci.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, i uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce

Radoša Milutinović


This post is also available in: English