Članak

Neprihvatljive ratne teritorijalne promjene

11. Jula 2014.00:00
Bivši član Predsjedništva BiH Nenad Kecmanović posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) u ljeto 1992. godine koristila vojnu nadmoć da zauzme veći dio teritorije BiH.

This post is also available in: English

“Zato je u avgustu 1992. ta vojska i kontrolisala 75 odsto teritorije BiH”, rekao je svjedok Odbrane Kecmanović dok su ga unakrsno ispitivali tužioci.

Dodao je, međutim, da su Srbi svoju vojnu nadmoć koristili na frontu onako kako su bosanski Muslimani i Hrvati, prethodno, u Skupštini BiH upotrijebili svoju brojčanu premoć, preglasavajući srpske poslanike pri donošenju odluke o suverenosti BiH.

Citirajući iz zapisnika s jedne sjednice Predsjedništva BiH Kecmanovićeve riječi da su neprihvatljive “teritorijalne i etničke promjene stvorene nasiljem, ratom, genocidom”, zastupnik Optužbe je pitao svjedoka da li je mislio upravo na srpsko zauzimanje teritorija.

“Vjerovatno”, odgovorio je Kecmanović poslije izvjesnog oklijevanja. Potvrdio je i da je, u to vrijeme, “neprihvatljivim” smatrao teritorijalne pretenzije i Srba i Hrvata.

Kecmanović je počeo sa svjedočenjem u četvrtak, 10. jula, kada je kazao da je uzrok rata u BiH bilo protivustavno muslimansko-hrvatsko preglasavanje Srba u Skupštini BiH prilikom donošenja odluke o raspisivanju referenduma o nezavisnosti BiH u oktobru 1991. godine. 

On je svjedočio na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a koji je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Svjedok je rekao i da je vjerovatno da je transformacija BiH bila moguća bez etničkih promjena na terenu i da je “bilo takvih ponuda, ali su bile odbijene s muslimanske strane”.

Tužilaštvo je dokazivalo i da je Kecmanović u julu 1992. godine napustio Predsjedništvo BiH na poziv vlasti Republike Srpske sa Pala, ali je on to negirao tvrdeći da je “ušao i izašao po sopstvenoj procjeni”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 14. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English