Članak

Strah i trepet u Prozoru

10. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, tri svjedoka Optužbe su kazala da su vidjela optuženog Nikolu Marića kako iz Srednjoškolskog centra odvodi šest zatvorenika, od kada im se gubi svaki trag.

This post is also available in: English

Mirza Begtaš je ispričao da je živio u selu Varvare (općina Prozor). On je rekao da je bio angažovan kao vojni policajac Armije BiH (ABiH), te da je u junu 1993. čuvao zatvorenike srpske nacionalnosti u Srednjoškolskom centru.

“Došao je Nikola Marić i počeo udarati zatvorenike, a ja sam ih branio. Tada su došli i drugi pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) i počeli su mene udarati”, naveo je Begtaš i dodao da mu je tada optuženi Marić slomio hrskavicu.

On je kazao da poznaje optuženog, koji je u to vrijeme gotovo uvijek nosio crnu uniformu, maramu, šešir i bio neuredne brade.

Nakon što je HVO počeo sa hapšenjem vojno sposobnih muškaraca bošnjačke nacionalnosti, Begtaš je sredinom jula 1993. godine, zajedno sa ostalim muškarcima iz svog sela, zatvoren u Srednjoškolski centar u Prozoru, gdje se opet susreo sa optuženim.

“Vidim ga kad odvodi šest ljudi. (…) Bajro Pilav, Hasko Hrinić, njih sam poznavao. Čitao je Marić imenom i prezimenom te ljude”, rekao je Begtaš i dodao kako je od porodica tih ljudi čuo da ih nema ni danas.

On je kazao da je njegovog oca jedne prilike izdvojio brat optuženog Marića, Dragan, nakon čega se čuo pucanj, te da su nakon sedam godina pronašli kosti oca.

Nikola Marić, bivši pripadnik HVO-a, po 25 tačaka optužnice se okrivljuje da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Između ostalog, Marić se tereti za nestanak šest osoba iz Srednjoškolskog centra u Prozoru, ubistvo Muniba Grcića, te zlostavljanje zatvorenika.

Drugi svjedok Izet Pilav išao je, kao pripadnik ABiH, zajedno sa pripadnicima HVO-a na liniju do augusta 1993. godine, kada je razoružan i zatvoren u Vatrogasni dom u Prozoru, odakle je odvođen na prinudne radove.

Pilav je naveo da je odatle premješten u Srednjoškolski centar na nekoliko mjeseci, gdje je vidio da Nikola Marić zvani “Kobra” odvodi šest osoba kojima se od tada gubi svaki trag.

“Nikola Marić je u tom periodu bio strah i trepet”, rekao je svjedok, dodavši da ga je lično poznavao.

Svjedok je naveo da ga je jedne prilike tukao Marić, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, dok je sa ostalim zatvorenicima kopao grobnicu.

Na ovom ročištu zaštićeni svjedok S-7 je kazao da je također bio zatvoren u Srednjoškolskom centru kada je Nikola Marić zvani “Nidžo” prozvao i odveo šest zatvorenika. Dio svjedočenja ovog svjedoka bio je zatvoren za javnost.

Suđenje će se nastaviti 21. augusta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English