Članak

Ranjavanje tokom radova

10. Jula 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz svjedoka koji je kazao da mu je sin tokom zatočeništva odvođen na radove, gdje je ranjen, a potom i preminuo.

This post is also available in: English

U iskazu datom 2010. godine, svjedok Slobodan Petrić, koji je u međuvremenu umro, ispričao je kako mu je sin Milomir u junu 1992. odveden i zatočen u “Silos”, gdje je nakon nekoliko dana i on doveden.

“Nas šest vode u Društveni dom u Tarčinu. Uveli su nas na sprat, okrenuli smo se prema zidu, i nastala je tuča… Poslije završenog batinanja odvedeni smo u ‘Silos’. Ispred je bio špalir vojnika koji su nas udarali, ali mene nisu”, navodi se u iskazu koji je pročitala tužiteljica Zorica Đurđević.

Nekoliko dana po dolasku u “Silos”, kako je svjedok rekao, vidio je sina Milomira, koji je vođen na radove.

“Ponekad bih ga viđao i on bi mi davao nešto hrane. U januaru je odveden u Pazarić, pa onda na ‘Mrazište’ da radi… Jednom dok je radio, stražar je pao na minu i mina je aktivirana, mog sina je detonacija odbacila”, kazao je on, dodavši da mu je sin nakon tog ranjavanja prebačen u bolnicu, gdje je preminuo.

Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Tužiteljica Đurđević pročitala je i iskaz preminulog Mirze Iblizovića, koji je tokom rata radio u Domu zdravlja u Pazariću. On je rekao kako je Šerif Mešanović neke zatočenike dovodio u njegovu ambulantu.

Svjedok je kazao i da mu je u ambulantu jednom došao Mirsad Šabić, “koji je bio šef policije u Pazariću”, a za koga zna “da je lično sakupljao ljude po Pazariću”.

“Kad je došao kod mene u ambulantu, rekao je: ‘Sad ćeš se i ti, doktore, odmoriti, nećemo ti Srbe dovoditi, našli smo drugog doktora’”, ispričao je on, pojasnivši da mu nikada nisu dovođeni ljudi iz “Silosa”, ali da mu je poznato kako je 14 osoba koje su boravile u tom objektu preminulo.

U svom iskazu svjedok je kazao i da zna Mustafu Đelilovića, koji je bio “glavi budža u Pazariću”. Odbrana prvooptuženog je rekla kako bi, da može, svjedoka pitala da li je znao da je Đelilović imao ikakve veze sa “Silosom”.

Suđenje se nastavlja 17. jula.   

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English