Članak

Oštećeni nije sposoban da svjedoči

10. Jula 2014.00:00
Na suđenju Indiri Kamerić za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, vještak neuropsihijatar je rekao da jedan od predloženih svjedoka Državnog tužilaštva nije sposoban da svjedoči zbog traume.

This post is also available in: English

Neuropsihijatar Vjekoslav Kovačević je rekao da ovaj svjedok ima posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) sa promjenom ličnosti nakon traumatskog iskustva, te da boluje od depresije.

“Dosta dugo smo razgovarali s obzirom da je on u vrijeme pregleda bio izrazito uznemiren i nepovjerljiv prema meni kao vještaku. Oštećeni je bio vidno traumatiziran”, kazao je Kovačević.

Odgovarajući na pitanje Lejle Čović, braniteljice optužene Indire Kamerić, vještak je rekao da svjedok može halucinirati sadržaje povezane sa traumatskim događajem.

Nakon što je vještaku prezentiran nalaz psihologinje Tatjane Popović iz marta 1995. godine, u kojem stoji da svjedok počinje halucinirati događaje, Kovačević je kazao da taj dokument “potkrepljuje” njegov nalaz. 

“Njemu kad se pojavila policija, oni su morali da ga privedu. (…) On se i ne sjeća mnogih stvari. Stanje se pogoršavalo i došlo je do ‘sagorjevanja ličnosti’”, objasnio je Kovačević.

Indira Kamerić je optužena da je 1992. učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju, te nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u prostorijama policije i na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu.

Kamerić je, između ostalog, optužena da je u prostoriji stanice milicije u Bosanskom Brodu fizički i psihički zlostavljala jednog zatvorenika tako što mu je naredila da skine svu odjeću sa sebe, a zatim ga nagog počela udarati i maltretirati.

Odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg sudije Šabana Maksumića, vještak je rekao da se ne može izjasniti kakvog je duševnog stanja svjedok bio kada je davao iskaze 1994. i 2010. godine.
 
Nastavak suđenja zakazan je za 17. juli.

Albina Sorguč


This post is also available in: English