Članak

Kuhar bez ovlasti u zatvoru

8. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, vojni vještak Odbrane je rekao da optuženi Iulian-Nicolae Vintila nije imao ovlasti nad uslovima u kojima su boravili zatočenici u kasarni “Viktor Bubanj”.

This post is also available in: English

Odgovarajući na unakrsna pitanja, vještak Nehru Ganić je kazao da Vintila kao kuhar u vodu u “Viktor Bubnju” nije mogao da utiče na količinu hrane i kvalitet smještaja zatvorenika.

“Vod nema nadležnosti, kao ni četa, nad potrebama vojnoj pritvora. Za te potrebe odgovara formacija koja je naredila formiranje tog pritvora, dakle govorimo o nivou brigade”, rekao je Ganić.

On je pojasnio da je Vintila samo dijelio hranu, ali da nije imao dužnost da je obezbijedi niti je mogao uticati na to koliko je ljudi bilo zatvoreno u nekoj prostoriji ili ko će biti zatvoren.

Vještak Ganić je počeo sa davanjem nalaza 1. jula ove godine, kada je kazao da Ramiz Avdović nije bio postavljen na bilo kakvu dužnost koja bi nosila komandnu odgovornost.

Avdovića i Vintilu Državno tužilaštvo tereti da su 1992. učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja zatvorenih srpskih civila.

Avdović je optužen kao komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora i u Vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kao kuhar i stražar u “Viktor Bubnju”.

Na ovom ročištu je vještaka ispitao i tužilac Dževad Muratbegović, koji je prigovorio Ganićevom nalazu ističući da nije relevantan s obzirom da se “bavi komandnom odgovornosti Avdovića, koji nije optužen za komandnu odgovornost”.

Na pitanje tužioca da li su Avdović ili drugi pripadnici voda mogli odbiti određeno naređenje ili imenovanje, vještak Ganić je odgovorio da “u vojsci nema ostavki”.

“U vojsci postoje naređenja koja se moraju sprovoditi, izuzev ako se radi o krivičnom djelu. Potčinjeni jedino može da stavi prigovor, ali to ne znači da neće morati da sprovede naredbu”, pojasnio je vještak.

Ganić je dodao i da je analizom zaključio da je osoblje u “Viktor Bubnju” bilo “nedovoljno obučeno i neiskusno”, te da mu se “čini da Muderizović nije imao apsolutno kontrolu”.

Muderizović je bio optužen zajedno sa Avdovićem i Vintilom, ali je preminuo u toku suđenja.

Suđenje Avdoviću i Vintili se nastavlja 15. jula.

Denis Džidić


This post is also available in: English