Članak

Stradanje srpskih civila na Ilidži i u Hadžićima

4. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane je rekao da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), vidio kako je Armija BiH (ABiH) sa Igmana neselektivno granatirala Ilidžu i Hadžiće, te ubila veliki broj civila.

This post is also available in: English

Svjedok Siniša Maksimović je rekao da je tokom rata obavljao više funkcija pri Igmanskoj i Romanijskoj brigadi VRS-a, te da je vidio kako pripadnici ABiH granatiraju Ilidžu i Hadžiće iz minobacača i haubica.

“Unutar Hadžića, uz vojne objekte, bili su civilni, i oni su najviše stradali. Hadžići su, zbog svog položaja, granatirani sa viših instanci konstantno i čini mi se bez ikakvog reda. Znam da su na Ilidži i Hadžićima često stradali civili nakon granatiranja s Igmana”, rekao je Maksimović.

On je dodao i da je određeno vrijeme tokom rata bio sa jednom četom na Špicastoj stijeni iznad Sarajeva, te da tada nije korišteno snajpersko oružje prema Sarajevu. Naveo je da je ABiH na tom području imala “najdominantniji položaj” na brdu Grdonj, odakle se vidjela Špicasta stijena.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Haški tužioci su ispitivali Maksimovića o tome da li mu je poznato koje su jedinice VRS-a bile na Špicastoj stijeni u martu 1995. godine, kada je, prema optužnici protiv Mladića, snajperskim hicem u šaku ranjen jedan petnaestogodišnjak. On je rekao da u tom periodu nije bio na Špicastoj stijeni, te da ne može odgovoriti na to pitanje.

Maksimović je svjedočio u korist Odbrane bivšeg komandanta VRS-a Ratka Mladića, koji je optužen za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja nad civilima u Sarajevu.

Mladiću se sudi i za genocid počijen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata u općinama pod srpskom kontrolom, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.  

Na ovom ročištu je završeno i unakrsno ispitivanje svjedoka Slobodana Tuševljaka, nekadašnjeg komandira jednog od vodova pri Prvoj sarajevskoj motorizovanoj brigadi VRS-a, koji je rekao da je u njegovom vodu bio samo jedan snajperista, koji je bio poslan iz brigade.

“On je bio tu poslat da neutrališe jednog snajperistu protivničke snage koji je djelovao s Asimovog brda”, pojasnio je Tuševljak.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 7. jula.

Denis Džidić


This post is also available in: English