Članak

Naredba o zarobljavanju pripadnika UNPROFOR-a

26. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, unakrsno ispitujući svjedoka Odbrane Vladimira Radojčića haški tužioci su kazali da je on dao “pristrasan” iskaz kako bi Mladića odbranio od optužbi.

This post is also available in: English

Radojčić, bivši pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS), to je negirao.

“Došao sam ovdje s poštenom namjerom da kažem istinu”, rekao je Radojčić, koji je prethodno posvjedočio da je naredio granatiranje TV zgrade u Sarajevu.

On je opisao kako je, kao zapovjednik Ilidžanske brigade VRS-a, “plavim šljemovima” UN-a u maju 1995. prenio da su zarobljeni, nakon što je NATO iz vazduha napao srpske snage i njihove objekte.

“Dobio sam naređenje da ih stavim pod kontrolu kao ratne zarobljenike zato što su postali naši neprijatelji u ratu s NATO-om”, izjavio je svjedok.

Naznačio je da je to naređenje sproveo na miran način i u dogovoru sa starješinama UNPROFOR-a.

“Obezbijedio sam im sigurnost u situaciji koja je, među civilima i pripadnicima brigade, bila naelektrisana i moglo je doći do incidenta”, dodao je svjedok.

Mladić, koji je tokom rata u BiH bio komandant VRS-a, optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Sudi mu se i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština i progon Bošnjaka i Hrvata.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Dermot Groome je sugerisao kako je Radojčić iz svoje izjave namjerno izostavio da je naređenje za zarobljavanje međunarodnih vojnika dao Ratko Mladić, što je prije dvije godine, rekao na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Svjedok je to odbacio kao “grešku”, kazavši da “nema razloga da se to ukloni” jer je i sam Mladić javno potvrđivao da je on naredio zarobljavanje pripadnika UNPROFOR-a. Dodao je i da Mladića nije pomenuo kao naredbodavca zato što je naredba stigla indirektno, preko komande Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

Tužilac Groome je pobijao i Radojčićevu tvrdnju da je Ilidžanska brigada VRS-a bila u dvostrukom “okruženju” Armije BiH (ABiH) oko Sarajeva. Po svjedoku, na sarajevskom ratištu bilo je “između 45.000 i 120.000” vojnika Prvog korpusa ABiH, “glavni dio u gradu, a drugi iza njihovih leđa”.

Pozvan da na mapi pokaže to “okruženje”, Radojčić se ispravio i tvrdio da je njegova jedinica bila u “poluokruženju”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u petak, 27. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English