Članak

Dvije i po godine u zarobljeništvu

25. Juna 2014.00:00
Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Goranu Popoviću za zločine počinjene u Višegradu ispričao je da je početkom juna 1992. uhapšen, nakon čega je proveo preko dvije godine u zarobljeništvu.

This post is also available in: English

Svjedok Nurko Dervišević je rekao da su ga Goran Popović i Nebojša Todorović uhvatili “u zasjedi” i prevezli u policijsku stanicu Višegrad na ispitivanje.

On je ispričao da je načelniku policije dao ličnu kartu, te je počeo “gubiti orijentaciju”. Pojasnio je da je pio rakiju prije pokušaja napuštanja Višegrada.

Nakon policije, svjedok se, kako je rekao, probudio u logoru Uzamnica, ali se ne sjeća detalja kako je tu dospio. Kazao je da ga je u logoru jedne prilike udario Popović, otprilike mjesec dana poslije dovođenja.

“Jeste jednom u prsa bokserom”, izjavio je Dervišević, te dodao da je Popović bio stražar u Uzamnici.

Tužilac Seid Marušić upitao je svjedoka može li u sudnici prepoznati muškarca za kojeg je rekao da je Goran Popović. Pokazajući na optuženog Popovića, svjedok je kazao: “Ja bih rekao da je ovaj. Nisam siguran.”

Svjedok je pojasnio da “iz viđenja” poznaje Popovića, za kojeg je čuo da je radio u šumarstvu, ali da dobro poznaje njegovog oca Jovana, s kim je zajedno radio u višegradskoj firmi “Varda”.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana Popovića da je, kao stražar u logoru Uzamnica, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju i mučenju, te seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena. Prvobitno je s Goranom Popovićem bio optužen i Jovan Popović, ali je postupak protiv njega odvojen zbog bolesti.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Miloš Perić je kazao kako svjedok u izjavi koju je dao nakon izlaska iz Uzamnice nije spominjao da je udaran.

Nakon što je svjedok saslušan, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Sudskog vijeća da Popoviću odredi pritvor, a kao razlog je navedeno da ga je Granična policija prošle sedmice, 16. juna, zatekla u vozilu kao suvozača na granici sa Srbijom.

Optuženom je zabranjeno napuštanje zemlje, a branilac Perić je rekao da je riječ o nesretnom spletu okolnosti. On je pojasnio kako je optuženi sa prijateljem krenuo u kupovinu, te su priložili račun iz prodavnice koja se nalazi kod graničnog prelaza.

“Redovno se odazivao na pozive Suda i Tužilaštva BiH. Nema motive da bi pobjegao. Nema državljanstvo Srbije”, kazao je Perić.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o ovom prijedlogu, a suđenje se nastavlja 9. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English