Članak

Presuda Vlači početkom jula

19. Juna 2014.00:00
Nakon što je Odbrana u završnoj riječi zatražila da Branko Vlačo bude oslobođen krivice za zločine u Vogošći, Sud BiH je zakazao izricanje presude za petak, 4. juli.

This post is also available in: English

Vlačin advokat Rade Golić je na početku završne riječi izrazio duboko žaljenje za svim ljudskim žrtvama u ratu, kazavši da je njegov branjenik bio tokom suđenja korektan kako prema Sudu BiH, tako i prema svjedocima.
Golić je rekao da Tužilaštvo BiH nije dokazalo udruženi zločinački poduhvat za koji tereti Vlaču i “čitavu društvenu zajednicu u Vogošći”.
 
“Nije moguće ni utvrditi članove udruženog zločinačkog poduhvata. (…) Tužilaštvo se poziva na virtuelni svijet uz teoriju ‘osudi svakoga’”, kazao je Golić.
Prema Odbrani, napad na selo Svrake nije bio usmjeren na civile, već na naoružane pripadnike neprijateljskih formacija. Odbrana tvrdi da zarobljenici iz Semizovca, Vogošće, Gornje Bioče, Vranjka, Hadžića i Ilidže također nisu bili civili, već pripadnici Armije BiH (ABiH).
“Branko Vlačo nije mogao odbiti naređenu dužnost upravnika zatvora, ali ju je nastajao napustiti što prije”, naveo je Golić.
Branilac je dodao da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Vlačo znao za napade na sela, jer nije bio član ni političke partije, ni vojnih ili javnih funkcija.
Golić je rekao da Vlačo nije imao nikakve ingerencije nad selekcijom i privođenjem stanovništva u Vogošći.
“Za organizaciju i smještaj u zatvorima nadležna je Vojska Republike Srpske, čiji pripadnik nije bio Vlačo”, istakao je Golić i dodao da osporava odgovornost optuženog i u tačkama optužnice koje se odnose na uslove u zavorima, higijenu i smještaj pritvorenih.
Odbrana tvrdi da je Vlačo uticao na poboljšanje uslova u zatvoru te, kako su brojni svjedoci rekli, da je pokušao zaustaviti neovlašteni ulazak stranih lica u zatvor. 
“Otvorio je vrata kada je bačen suzavac, a mogao je da to ne učini”, kazao je Golić.
Golić je rekao kako se tokom procesa “naslušao svega” u sudnici, te kako posebno skreće pažnju Vijeću na “nezaobilaznog svjedoka Eseta Muračevića”, kome spori kredibilitet. 
“Branko Vlačo nije ubica, nije počinio zločin protiv čovječnosti, i predlažemo oslobađajuću presudu”, naveo je Golić.
Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Planjina kuća”,“Bunker”,“Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.
Optuženi Vlačo je, između ostalog, kazao da se duboko izvinjava i žali ako je nekome naudio, ali da smatra da je on sve vrijeme bio korektan i profesionalan.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English