Članak

Ivanoviću 20 godina zatvora

19. Juna 2014.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Željka Ivanovića na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije za pomaganje u činjenju genocida u julu 1995. u Srebrenici.

This post is also available in: English

Ivanović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Šekovići pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), proglašen je krivim da je u julu 1995. bio pored hangara Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje je ubijeno 1.000 Bošnjaka.

“Ivanović je čuvajući stražu onemogućavao bijeg zarobljenika sa stražnje strane skladišta kroz prozor, dok su drugi pripadnici Odreda pucali u njih”, kazao je Redžib Begić, predsjedavajući Apelacionog Vijeća Suda BiH. 

Begić je dodao kako je Vijeće utvrdilo da je Ivanović osiguravao cestu Konjević Polje – Bratunac u mjestu Sandići radi prolaska civila u okviru prisilnog preseljenja bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice.

Apelaciono vijeće je utvrdilo i da je učestvovao u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca koji su se predavali iz šume, te sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.

“Nijedna druga kazna osim maksimalne ne bi odgovarala stepenu odgovornosti Ivanovića”, rekao je Begić.

Prema riječima sudije,Vijeće je cijenilo broj stradalih lica, kao i teškoću djela, odnosno da su zarobljenici sprovedeni do mjesta egzekucije, te da posljedice ne jenjavaju niz godina nakon izvršenja.

“Cijenili su i raniju neosuđivanost Ivanovića, te da je djelo počinio relativno mlad, sa nepune 23 godine. Čuvanje straže, ali ne i da je lično pucao ne umanjuju svojstvo pomagača”, kazao je Begić.

Ivanović je u junu 2013. osuđen po Krivičnom zakonu BiH na 24 godine zatvora zbog učešća u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca, te u sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.

Sud BiH je u maju ove godine obustavio izvršenje kazne Ivanoviću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu utvrdivši da je trebalo koristiti krivični zakon bivše Jugoslavije, a ne krivični zakon BiH.

Ivanoviću će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, oko tri godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English